понеділок, 18 липня 2022 р.

Коли з’явилася гра в шахи?


    Імовірно, немає такої гри, про яку б так багато й протягом стількох століть писали, як шахи. Вони називаюся «королівською грою», тобто вважаються королем серед ігор. Шахи також, напевно, найстаріша з відомих ігор, деякі спеціалісти стверджують, що їй приблизно 5000 років!
    Відомо, що слово «шахи» утворилося від перських слів «шах мат», що означає «король мертвий». Але чи перси створили шахи? Точно цього не знає ніхто.
    Справа в тому, що винайдення шахів у різний час приписувалося грекам, римлянам, вавилонянам, єгиптянам, євреям, персам, китайцям, індусам, арабам і багатьом іншим народам! За однією з версій  шахи винайшли буддисти в Індії. За  буддійськими звичаями війна й вбивство іншої людини, незалежно від мети, вважаються злочином. Тому вони віддавали перевагу битві на шаховій дошці замість справжньої війни. Багато дослідників зараз вважають, що шахи, можливо, вперше виникли в Індії, поширилися у Персії, Аравії, а потім - у Західній Європі.


     Що стосується окремих шахових фігур, то їхні функції за довгу історію шахів зазнали багатьох змін. Король колись міг бути захоплений у полон, що, звичайно, неможливо у тих шахах, в які ми граємо зараз. «Рокіровка» була новою ідеєю, доданою до шахів біля 400 років тому.
    Королева у шахах має, можливо, найцікавішу історію. Колись ця фігура називалася «візир», що означає «перший міністр»! Сьогодні, втрачаючи у грі королеву, втрачаємо свою найсильнішу фігуру. Але у стародавні часи вона рухалася лише на одну клітину по діагоналі й тому була найслабкішою  фігурою на дошці! Лише біля 500 років тому королеві була дана її сьогоднішня сила.
    Функції тури та коня, схоже, не змінювалися роками. До речі, англійська назва тури – «рук»  походить від індійського «рукх»  і перського «рок», що означає «солдат».
    20 липня відзначається Міжнародний день шахів. Цього дня найпалкіші шанувальники цієї гри, найкращі гравці збираються для проведення турнірів і для визначення справжнього гросмейстера.
    Подивись пізнавальні відео та мультфільм про шахи:





Немає коментарів:

Дописати коментар