пʼятницю, 15 липня 2022 р.

Рятуйте, змія!!!

Гадюка звичайна

     Якщо в Китаї змія – символ мудрості, то в нас цих повзучих створінь просто бояться! Але чи справді варто панічно лякатися, побачивши довге і вузьке тіло, що простує собі по траві у справах? 
    16 липня щорічно відзначають Всесвітній день змії. Мета свята - підвищення обізнаності про різні види змій у всьому світі. Які змії живуть в Україні й чи дійсно вони такі отруйні й небезпечні?

Змія-гадюка

Гадюка Нікольського

    Усім відомо, що гадюка – отруйна змія. Кожен чув історії, як гадюки на когось напали, а він втікав, а вони повзли за ним і намагалися покусати, ще й злісно сичали й мало не кричали від люті. Звісно, що це вигадки. Отрута гадюки справді може призвести до смерті після укусу, але такі випадки дуже рідко трапляються. Якщо порівняти з укусами бджіл і ос, то там важких випадків значно більше, бо в укушеного може бути алергія на цих комах. 
Гадюка Ренарда

    Зміїна отрута виробляється у спеціальних залозах над зубами й через них впорскується в тіло жертви, як ліки через шприц. Отрута для гадюки – засіб для полювання, те саме, що риболовні гачки чи патрони до рушниці. Оскільки наші змії полюють на мишей, ящірок, пташок та іншу дрібноту, то жодна гадюка в Україні й не мріє напасти на людину, бо не може її з’їсти. А свою отруту вона дуже економить, бо на її вироблення йде багато часу. Якщо гадюка помітить вас, то вона відразу ж спробує втекти і заховатися.
Степова гадюка 

    Якщо ви на неї наступили чи накинулися з палкою, змія, звісно ж, укусить, обороняючи своє життя. Після укусу змії необхідно якомога швидше звернутись за допомогою до медиків. Також слід пити багато рідини й продезінфікувати рану.

Носата гадюка 

    В Україні відомо аж п’ять видів гадюк. Їх довжина не перевищує одного метра. По всій державі трапляється лише звичайна або живородна (гадюки справді народжують живих малят!). У східних, центральних і південних районах живуть степова гадюка й гадюка Нікольського. Крім них, у степах мешкає дуже рідкісна змія, гадюка Ренарда, яка занесена до Червоної книги. І лише в дельті Дунаю на українській бік інколи заповзає носата гадюка ( у неї дійсно на морді є невеличкий носик).

Вужі - на сторожі
Мідянка звичайна
    Через отруйність гадюк часто страждають їхні сестри. Так мідянка, що живе по всій Україні, також чомусь несправедливо вважається отруйною, хоча насправді це дуже безпечне створіння. На відмінну від інших змій, мідянка рідко тікає, а переважно скручується в клубок і ховає у ньому голову: «Нічого не бачила, нічого не чула, не чіпайте мене!» Ця змія взагалі до гадюк не має стосунку, вона з родини вужевих! 

Полоз сарматський


    Туди ж належать усі інші українські змії: вуж звичайний; вуж водяний; полоз жовточеревий, або каспійський; полоз сарматський, або Палласів; полоз візерунковий; полоз леопардовий і полоз лісовий, чи ескулапів.

Жовточеревий полоз

    Найдовшою змією України (та й усієї Європи) є жовточеревий полоз. Він може сягати двох метрів завдовжки. Хоча ці змії й неотруйні, але от саме вони люблять покусати просто так. Укуси неглибокі, але болючі. Ще полози можуть підстрибувати, як пружина, до півтора метра у висоту. Краще до них не підходити близько. 

Полоз леопардовий 

    Більшість полозів живе у Південній Україні, лише лісовий – у Західній і Центральній, а леопардовий – на південному березі Криму. Разом з мідянкою полози охороняються законом і занесені до Червоної книги.

Вуж звичайний

    Найспокійніше наші змії – це вужі. Проте їм також приписують різні майже казкові звички. Наприклад, що вужі відсмоктують молоко у корів. Але якщо у вас на подвір’ї завелися вужі, то кота можна вже не заводити. Вони найкращі мисливці на мишей серед наших тварин. Їх легко приручити. Вужі у неволі звикають до своїх господарів. Їхнє улюблене місце – грітися на руці чи шиї і тихенько пробувати язиком повітря – чи не пахне мишкою.

Полоз лісовий

    Змії ведуть активний спосіб життя тільки в теплий період року – із перших чисел квітня і до глибокої осені, зимою впадають у сплячку, обираючи для цього нори гризунів. Змії поширені в заболочених місцях, біля зарослих озер і ставків, у горах і пустелях. Будучі нічними тваринами, удень вони ховаються в старих пнях, у копицях сіна, під каменями або стовбурами дерев. Тому цих предметів краще не торкатися голою рукою, а користуватися ціпком. Необхідно палицею розсунути зарослі , обстежити ущелини, щоб ненароком не потурбувати змію. Взути надійне взуття, натягнути широкі штани і заправити їх у черевики так, щоб утворився напуск. Якщо змія буде кусати, то вона прокусить тільки тканину штанів, а не шкіру.
    Отже небезпечність змій в Україні сильно перебільшена, а про користь, яку вони приносять, майже нічого не говорять. А насправді вони знищують величезну кількість шкідливих гризунів, а самі є кормом для лелек, їжаків та інших тварин. Тому, якщо зійдетеся на одній стежині, не гладьте їх по голові ні рукою, ні палицею, тоді розійдетеся з миром.
    Подивись пізнавальні відео про змій:














Немає коментарів:

Дописати коментар