середу, 6 липня 2022 р.

Літаючи риби


    Летючі риби. Навіть назва цих риб викликає щире здивування: невже риби вміють літати? Саме так!
    Літаючи риби живуть у теплих водах світового океану. Існує 64 види таких риб. Залежно від виду розмір рибок від 15 см до 50 см. Розмах грудних плавців – «крил» найбільших риб сягає 50 см.
    Летючі риби мають великі грудні плавці, які використовують як крильця для польоту. Коли рибка здіймається у повітря, плавці розкриваються, а коли знову пірнає у воду – згортаються і притискаються до тіла.
    Чому ж ці риби літають? Так вони рятуються від ворогів. Ось здається хижій рибі, що здобич зовсім близько!... Аж мить – і вона щезла, мов не було. А летюча рибка вже ширяє у повітрі.
    На жаль, у повітрі на рибок теж очікує небезпека. На них полюють морські птахи – альбатроси та мартини. Отож рибки знову пірнають у воду.
    У середньому політ рибки триває 10-30 секунд. За цей час летюча риба долає у повітрі до 50 метрів здіймаючись над водою на 1,5 метра.
    Але, за сприятливого вітру летюча риба може здолати до 400 метрів на висоті 5-6 метрів. Деколи рибки «залітають» на палуби великих кораблів, що заввишки 10 метрів! Зафіксований рекорд літаючої риби – 600 метрів у повітрі за 45 секунд.


    Перед тим, як вистрибнути з води, летючі риби набирають швидкість до 60 кілометрів на годину. Хвіст рибки, наче маленький моторчик, змахує 60-70 разів на секунду.
    Після такого розгону рибка вилітає з води і немов ширяє у повітрі.
    Летючі риби живуть зграйками, деколи об’єднуючись у великі косяки. Мореплавці розповідають, яке це казкове видовище, коли сотні сріблястих рибок злітають у повітря.
    Живуть літаючи риби у теплих шарах океану, де температура води не нижче від +20°С. Харчуються планктоном: дрібними рачками, молюсками, личинками. Вони шукають їжу біля поверхні води прогрітої сонцем, де збирається найбільше планктону. Риби зябрами фільтрують воду, ковтаючи дрібну живність, що міститься в ній.
    М’ясо летючих риб дуже смачне. У деяких країнах їх ловлять сачками на триметрових палицях. Вночі летючі риби прямують до світла. Рибалки запалюють на човнах факели та ліхтарі і цікаві рибки залітають у сітки рибалок.
    Подивись пізнавальне відео про летючих риб:




Немає коментарів:

Дописати коментар