понеділок, 4 липня 2022 р.

Вітамінні чемпіони


    Для того, щоб гарно вчитися у школі, займатися спортом, відпочивати з друзями, гратися потрібна енергія, яку черпаємо з продуктів харчування.
    З їжею отримуємо  поживні речовини, що сприяють росту і розвитку організму. 
     Ключовими компонентами здорового раціону є вітаміни і мінерали. Зазвичай більше їмо вареної їжі, але вітаміни і мінерали легко руйнуються у процесі обробки їжі, тому так важливо щодня їсти, хоча б трохи сирих овочів і фруктів.
    Існує три найкорисніші для людини овочеві рослини.

Солодкий перець.

    Вітамінним чемпіоном, найкориснішим з усіх рослин для людини, є солодкий перець. Вчені стверджують, що він заслуговує відразу на три золоті медалі. За вміст каротину (провітаміну А), вітамінів С та Р (рутину).
    Найбільше вітамінів у перчинах червоного, жовтого чи помаранчевого кольору. Їх треба додавати у салати, їсти сирими.
    Зелений перець та перчини з тонкими «стінками» використовують для приготування страв.
    Багато сортів солодкого перцю вирощують у Болгарії. Тому солодкий перець ще називають болгарським. Гіркий пекучий перець «чілі» названо на честь його батьківщини у Південній Америці.
    В Угорщині перець став королем національної кухні. Паприку – мелений на порошок червоний солодкий перець додають у безліч страв, які називаються «паприкаш».
    В Україні паприкою щедро присмачують їжу закарпатці.

Цибуля.


    Цибуля має високі протимікробні якості. Вживання її підвищує опір організму до дії вірусів, інфекцій і різних хвороб.
    100 грамів зеленої цибулі забезпечують людину вітаміном С на добу. Досить 3 хвилини жувати цибулю, щоб знищити у роті всі бактерії.
    Щоб нарізана цибуля не була гіркою, поклади її на кілька хвилин у розсіл (розчини у теплій воді трохи цукру, солі, додай лимонний сік).
Морква.

    Моркву називають справжньою коморою вітамінів та корисних речовин, але найбільше в ній каротину.
    Каротин в організмі людини перетворюється на вітамін А, який називають вітаміном росту. Ось чому морква особливо корисна для дітей, вона покращує зір, зміцнює зуби, поліпшує здоров’я.
    Найкорисніша морква яскраво-оранжевого кольору з тонкою серединкою.
    Найбільше корисних речовин у верхній частині моркви. Якщо морквина велика, верхню половину з’їж або використай у салат, а нижню половину залиши на борщ чи інші страви. Цікаво, що варена морква має навіть більше корисних речовин, ніж сира.
    Моркву необхідно їсти з жиром (олією, сметаною або із скибкою хліба з маслом), краще вживати її в салатах. Якщо моркву їсти без жиру, то організм засвоїть не більше 6% каротину, а якщо із жиром – 90%.
    Подивись пізнавальні відео про ці овочі:




Немає коментарів:

Дописати коментар