пʼятницю, 22 липня 2022 р.

Морське диво

Мала афаліна

    Дельфіни, так само як ти і я, - ссавці. Хоч і за виглядом це – дуже великі риби, насправді вони є ссавцями, бо мають кров, теплу і червону, і годують своїх малят молоком. Дельфіни живуть майже в усіх морях і океанах нашої планети: від найбільш північних холодних вод до Червоного моря. Деякі їх види мешкають у річках, як-от рожеві дельфіни Амазонки. А найпоширеніший – пляшконосий дельфін, або мала афаліна, - воліє теплі води південних морів.

Рожевий дельфін Амазонки

    У дельфінів немає зябер, як у риб, зате є легені, а у верхній частині тулуба - дихало, щось на кшталт ніздрів. Приблизно раз на півгодини вони змушені спливати, щоб вдихнути повітря. Якщо дельфін – поранений і слабкий, члени зграї допомагають йому, піднімаючи над водою, щоб він міг подихати. Завдяки дихалу дельфіни ще й видають різні звуки: свист, писк і клацання. Саме так вони розмовляють. І, до речі, чудово розуміють одне одного.
 

    Які людські діти, дельфіни народжуються з розплющеними очима, розвиненим нюхом і слухом. Ще достатньо рухливі, щоб зробити перший у житті вдих! Мама-дельфін теж годує своє маля молоком, Але, на відміну від немовлят, дельфіненята протягом першого місяця зовсім не сплять. Не сплять і їх мами, змушені стежити за своїми «крутятами» та «вертутами».


    А дорослі дельфіни сплять по 5-8 годин на добу. Зовсім як люди! Зате решту часу вони полюють на рибу й кальмарів. Щоб піймати рибу, мисливець повинен бачити, що навколо нього діється, а головне – чути. Чує дельфін за допомогою звукового сигналу, який він сам посилає на предмет. Сигнал відбивається й повертається до «господаря». Тож дельфін ніби обмацує предмет і отримує уявлення про нього. Так він розпізнає свою улюблену рибку.

Дельфін-білобочка

    Дельфіни – ще й найкращі пірнальники. Приміром, афаліни можуть перебувати під водою до 15 хвилин. Тому люди спеціально їх навчають, і дельфіни допомагають шукати й піднімати з дна океану чи моря затонулі речі. Дайвером-рекордистом є дельфін Таффі, який пірнув на глибину 275 метрів! Також вони працюють провідниками водолазів і морськими листоношами.  


    А чим найбільш відомі дельфіни? Своїми забавами! Ігри – дуже важлива частина їхнього життя. Вони бавляться з іншими дельфінами, птахами й черепахами, а також з уламками коралів і водоростями. Вони із задоволенням катаються на хвилях, як справжні сервери, і дражнять капітанів кораблів. Просто  тому, що їм весело!
    Подивись пізнавальні відео про дельфінів:






Немає коментарів:

Дописати коментар