пʼятницю, 4 червня 2021 р.

Неймовірні мешканці квіткового королівства

    


     Ромашки, тюльпани, лілії, троянди… Вся ці квіти вже настільки стали звичними для нас, що зовсім не дивують. Але у чарівному королівстві квітів живуть і надзвичайні квіти, про які ви, можливо і не чули.

Створені природою.



    Інколи природа створює просто неймовірні речі. Так у квітковому королівстві  можна знайти настільки дивовижні квіточки, що залишається лише дивуватися: як таке може бути? Одним із таких прекрасних витворів природи є…тюльпанове дерево. І це не жарт! Наукова назва цієї рослини – Ліріодендрон Тюліпіфейра. Чарівна назва, правда ж? Це справжнє дерево вражає не лише назвою, а й розмірами: його висота може сягати 30 метрів, а діаметр – 2 метри. Але чому ж його назвати саме «тюльпановим деревом»? Усе через незвичайну форму цвіту. Коли це дерево починає цвісти, складається враження, що на ньому багато-багато тюльпанчиків.


Людські «чари» над  квіточками.


    Люди також створили багато цікавенького серед квіточок. Так, уперше  побачивши райдужну троянду, можна подумати, що таких квітів не просто не буває! Та виявляється, що бувають. Аби отримати райдужну троянду, в процесі росту її просто ставлять у водний розчин із спеціальними барвниками. Стебло квіточки вбирає фарбу – і пелюстки набувають незвичайного забарвлення.


    А як щодо квіточок, що світяться у темряві? І такі існують. На звичайні рослинки досвідченні квіткарі наносять спеціальний гель, який світиться у темряві. Такий гель продовжує життя квітам. І навіть після того, як рослинка засохне, вона ще світитиметься.

Квіткові рекордсмени.





    Яку найбільшу квітку ви бачили? А тепер уявить собі «трішечки» більшу квіточку вагою… 4-6 кілограмів і діаметром 1 метр! Неможливо? Але вона справді існує і називається Рафлезія Арнольда, Це найбільша квітка у світі. І це тоді, коли рослинка не має ані стебла, ані листиків із корінням. Зовні квітка рафлезії схожа на качан капусти, а от коли повністю розквітає, то стає дуже красивою, чого не скажеш про її запах. Довго милуватися красою рафлезії зблизька просто неможливо – її смердючий запах подобається лише мухам, на які квітка і полює.


 


     Найвищою квіткою у світі є незвичайний аморфофаллус, або  «гігантська лілія». Її висота становить близько 2,5 метрів. Крім своїх немаленьких розмірів, ці квіточки відрізняються вкрай неприємним запахом, схожим на запах гнилого м’яса.

    А от розмір найменшої квітки можна дізнатися, поглянувши на голівку сірника. Саме такою є вольфія. Рослинка складається зі стеблинки, схожої на кульку, яка плаває по воді. Коріння та листочків вольфія не має і цвіте дуже рідко.



 





Немає коментарів:

Дописати коментар