понеділок, 24 травня 2021 р.

Вогняні вибухи землі

 

    Уся поверхня Землі вкрита вулканами. Їх можна назвати своєрідними клапанами, через які наша планета викидає свою енергію. Скільки всього вулканів, не знає ніхто, хоча в каталозі Смітсонівського  інституту числиться 1532 вулкани. Це ті гіганти, які хоча б один раз вивергалися за останні 10000 років. Близько 600 із них були активні в період людської історії, приблизно 160 вивергаються кожне десятиліття, а від 50 до 70 – щорічно.
    Існує думка, що на океанському дні перебуває близько  ¾  всіх вулканів планети, тобто їх загальна кількість може сягати 6000.


    Як вивергається вулкан? Магма збільшується в об’ємі, займає весь вільний простір і піднімається з глибин Землі по тріщинах, намагаючись вирватися на волю. Нарешті вона  прориває земну кору в найслабших місцях і виривається на поверхню. Це і є виверження вулкана.
    Після бурхливого процесу тиск магми в цьому місці знижується, і виверження вулкану припиняється. Жерло вулкану закривається застиглою лавою, але іноді не дуже міцно: у магматичному осередку все одно спекотно, тому на поверхню через тріщини можуть вириватися  вулканічні газі або струмені окропу (гейзери).



До вашої уваги відео  «Цікаві Факти про Вулкани»


 та відео «Як відбувається виверження вулканів в різних країнах»



По сторінках журналу «Маленький розумник».





Немає коментарів:

Дописати коментар