середу, 19 травня 2021 р.

День вишиванки

 


    Звісно, ти маєш вишиванку – наш національний стрій, яким пишається кожен українець. І зовсім не обов’язково носити її з шароварами чи запаскою. Вона – зручна й красива – чудово пасує до сучасного одягу. Чи не в кожній домівці є рушники, серветки, вишиті вигадливими узорами… Та чи знаєш ти, що всі вони мають особливе значення?
    Народ ретельно відбирав із безлічі символів і дбайливо зберігав лише ті, котрі допомагали гарному врожаю, притягували достаток, удачу. Орнамент ніколи не містив у собі жодної зайвої лінії, кожна рисочка мала значення, а переплітаючись, вони розповідали цілі історії. Іноді прочитати ці знаки – важке завдання. А от найпростіші вишивані символи поділяють на три групи: геометричні, рослинні та тваринні.

Фігури-символи

    У вишивках збереглося чимало геометричних мотивів. Так українці споконвіку були орачами, хліборобами, щоби поля родили щедрий урожай, вони просили в Неба, Сонця і Земля удачі. Для цього служили візерунки. Квадрат (або ромб), поділений хрестом начетверо, означав зоране поле. Це – знак Землі, родючості. Коло і колокрест (хрест у колі) – знаки Сонця, що перешкоджає злу та відводили його й притягували благополуччя. Трикутник – символ людини. Спіраль – символ мудрості, знак для охорони від темних сил. Хвилясті лінії символізували воду; косі – дощ; крапки – зерна, кинуті в землю.

Для щастя

    Пізніше з’явилися рослинні орнаменти, так українці переносили на вишивку красу природи. Але й ці візерунки мали особливий зміст. Дерево (найчастіше ялинка) означало взаємозв’язок усього у світі, довге життя, родючість. Дуб і калина – це символи сили й краси, але сили незвичайної, краси невмирущої. Візерунки, які нагадують листя хмелю, символізують молодість, буяння та любов. Троянда – улюблена квітка українців, адже нагадує Сонце. Лілія – символ дівочих чарів, чистоти. 

І без тварин - ніяк



    Звичайно, не забули й про тварин. На вишивках тваринних орнаментів зображуються: кінь, заєць, риба, жаба; із птахів – півень, сова, голуб, зозуля; із комах – муха, метелик, павук, летючі жуки. Усе ж найчастіше майстрині вишивали птахів. У народній уяві голуб – це свята, «божа пташка» (як і ластівка, жайворонок, соловей), несе на своїх крилах радість. Пава за красу пір’я стала символом розквіту, молодості. Недарма про струнку, гарно вбрану дівчину кажуть: «Пливе, наче пава». А зозуля  - одна з «найміфічніших» пташок, сповіщає про весну та пророкує людині, як довго та житиме.


    День вишиванки - поки ще не офіційне і відносно нове народне свято. 15 років тому студентка Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Леся Воронюк започаткувала акцію «Всесвітній день вишиванки». Він відзначається в третій четвер травня. В 2021 році День вишиванки припадає на 20 травня. 

Вишивальна вікторина.


Мультфільм «Це наше і це твоє. Знана у всьому світі вишивка - наша!»



Немає коментарів:

Дописати коментар