четвер, 10 червня 2021 р.

Зелена мода


     І що то за мода така – то в одній країні, то в іншій з’являються дивовижні зелені мости. Обабіч вони густо засаджені деревами, а посередині – широка просіка. Щоб збудувати таке диво, європейські держави виділяють шалені кошти. Але навіщо? Люди по ним не ходитимуть, навпаки: з’явившись на такому мості, людина ще й штраф платитиме.
    Може, це мости для прибульців? А от і ні – ці мости призначені для землям, для тих, чий зелений дім руйнує людина. Прокладаючи крізь ліси зручні для себе дороги, люди втручаються в середовище, звичне для тварин. Це так само, якби  твій дім протаранив наскрізь табун диких кабанів і вони ходили б цією дорогою щодня на водопій – їм, бачте, так  коротше.
    От і вирішили люди виправити свою помилку. Мостами для тварин щодня користується вся лісова братія: їжаки, лосі, борсуки, кабани, олені – кожен топче свою стежину. А під мостом туди-сюди сновигають потоки машин. І всі задоволені!
    Нідерланди -  лідер «зелених мостів», їх у  країні понад 600. Вони вписані у ландшафт так майстерно ніби їх створила сама природа.





Немає коментарів:

Дописати коментар