вівторок, 15 червня 2021 р.

Про що мовчить черепаха?


     16 червня кожного року в світі відзначають Всесвітній день морської черепахи. Дата для проведення свята вибрана не випадково. У цей день в 1909 році народився американський  захисник природи і великий знавець морських черепах - Арчі Карр.  Його зусилля щодо їх захисту привели до створення організації з охорони морських черепах, яка спочатку діяла в Коста-Ріці, а потім поширила свою діяльність у всьому світі. 


    
Сьогодні  відомо сім видів морських черепах і шість з них знаходяться під загрозою зникнення. Ці істоти, по-своєму прекрасні. Морські черепахи незграбні на суші, але витончено ковзають у воді.



    Навесні та влітку сотні тисяч самиць морських черепах пливуть гуртом, долаючи хвилі на шляху до пляжів Мексиканської затоки, а потім вибираються на піщані дюни. Передніми плавцями вони розгортають пісок, наче лопатами. Відклавши до ямок округлі шкірясті яйця, черепахи  втрамбовують пісок низом панцира і нагортають ще більше піску, щоб і сліду не було видно!



    Найбільшою загрозою для морських черепах є діяльність людей. Через сміття, штучне освітлення і нічну активність людей на пляжі самки бувають змушені повернутися в море, не відклавши яйця. Деякі морські черепахи вмирають, проковтнувши пластикове сміття, яке вони приймають за їстівних медуз. Тисячі морських черепах щороку заплутуються і тонуть в сітках траулерів. Деякі люди незаконно збирають черепашачі яйця для продажу. Чисельність морських черепах в минулому столітті скоротилася більш ніж на 80% в основному за рахунок торгівлі їх панциром.


    Всесвітній день морських черепах повинен нагадати всім про бережливе ставлення до навколишнього середовища та цих дивовижних створінь.

Подивись цікаві відео:

«Найбільші черепахи світу»



«Велика зелена морська черепаха Хіккадува Шрі-Ланка.»



«Морські черепахи. Шрі Ланка»


та послухай дитячу пісеньку

«Черепаха Аха»



Немає коментарів:

Дописати коментар