пʼятницю, 12 січня 2024 р.

Драконяче різнобарв’я


    Дракони – це містичні істоти, які живуть лише в людській уяві. Тисячі років з уст в уста люди передавали історії про драконів – величезних істот, схожих на рептилій та наділених розумом. Сьогодні на географічній карті, в живій природі та навіть у космосі можна знайти об’єкти, пов’язані з цими містичними істотами.


    Драконові гори – одне з найкрасивіших місць на континенті. Вони вражають чарівністю водоспадів, каньйонів, долин та круч. Завдовжки гірський ланцюг понад 1100 км, а заввишки – близько 3 тис. метрів. Своєю вершиною та схожою на полум’я пеленою, ніби виверженою з пащі, гори нагадують дракона – звідси й назва.


    Драконове дерево  можна побачити на Канарських островах. Росте повільно, але … до 3 тисяч років! Найвідоміше драконове дерево віком близько 6 тис. років було заввишки 21 метр і діаметром 14 метрів.
     Якщо зробити на стовбурі надріз, виділиться червоний сік – «драконова кров». Застигаючи, він перетворюється на склоподібну масу. Із нею виготовляють лаки й фарби.
     Іноді в дереві утворюється величезне дупло, що вміщує людину. Місцеві вважають ці рослини священними й біля них проводять ритуали.


    Дракон, що літає між двома «Ведмедицями», - так називають Сузір’я Дракона із 210 видимих зірок. Стародавні греки жахалися страхітливого небесного створіння з розкритими крилами і гострими зубами, що стирчали з хижої пащі.



    Драконівськими називають жорстокі закони, які суворо карають за найменшу провину. Цей крилатий вислів походить від імені афінського законодавця Драконта , який жив у 7 ст. до н.е. Як не дивно, але тоді страчували не лише людей, а й предмети, «причетні» до злочину.


    Виявляється, фрукти теж можуть скидатися на драконів!
     Саме до таких належить екзотична пітайя, або пітахайя, - їстівний плід кактуса. Рослина найбільш поширена в Мексиці, країнах Центральної та Південної Америки. Попри чудернацький вигляд, фрукт дуже солодкий.
     Сік і м’якоть додають до складу цукерок, морозива, коктейлів, десертів. А з ароматних квітів заварюють чай.
    Розгадай ребуси:






Немає коментарів:

Дописати коментар