пʼятницю, 5 січня 2024 р.

Які вони дракони?

    
    У 2024 році за китайським календарем настав час Дракона, символа могутності, сили та успіху.
    Упродовж тисячоліть люди складали легенди про гігантських лускатих гадів – драконів і зміїв гориничів.  Як і звичайні рептилії, вони вилуплюються з яєць. Відомо чимало видів, і живуть вони по всьому світу в найрізноманітних умовах.  У кожній міфології свої дракони.


    У слов’янських казках та легендах дракон уособлював жах, зло.
    Часто він викрадав людей, а відважний лицар змагався з ним. Пам’ятаєш, як Котигорошко переміг злого чудовиська?
    А як Кожум’яка тягнув змія довкола Києва, виорюючи його хвостом глибокий рів?
    Так і виникли славнозвісні Змієві вали, які захищали від нападників. І донині такі земляні укріплення збереглись поблизу Києва, Полтави, Прилук, Чернігова.


    Мешканці Сходу шанують дракона як символ щастя, процвітання, родючості й великої удачі.
    У східних народів дракони схожі: величезні, могутні, вогнедишні й гострозубі.
    Проте для китайців, корейців та японців принципово – скільки пальців на ногах цієї істоти. Це пов’язано з давніми віруваннями і традиціями кожного народу.  Відомо, що в корейського їх по 4, у китайського – по 5, а в японського – по 3.

    Традиційним святковим дійством у Китаї є танець дракона. Його виконує аж до 50 учасників. Тримаючи на жердинах барвистого диво-змія завдовжки 25-35 м, команда здійснює хвилеподібні рухи. Це все для того, щоб вдихнути в нього життя. Що довший дракон, то більше удачі він принесе.

 
    А ось в’єтнамці навіть звели величезний міст у вигляді дракона. Споруда завдовжки 666 метрів розрахована на 6 смуг руху. Арки ніби тулуб дракона, а з голови пашить вогонь. Уночі це неймовірно красиво! Цей дракон може також викидати в повітря струмені води.



    Щороку п’ятого  дня п’ятого місяця в Китаї відбувається фестиваль човнів-драконів. Поєднавши давню традицію з водним видом спорту, китайці влаштовують веселі річкові перегони. Крім того, учасники змагань кидають у воду смаколик – варений рис у бамбуковому листі.


    Раніше в Китаї імператорський трон називали драконівським престолом, а на державному гербі було зображення цієї істоти.

Немає коментарів:

Дописати коментар