середу, 21 грудня 2022 р.

Як святкують Різдво у різних країнах світу


     Різдво – найдивовижніше і найулюбленіше свято у всьому християнському світі. Різдво вважається сімейним святом, тому люди поспішають зібратися разом за щедро накритим столом. Проте незважаючи на одне свято, традиції у кожній країні різні.


Італія

    Італійці в кінці року, що минає мають звичай викидати старі або непотрібні меблі, причому прямо з вікон. Різдвяні дні в Італії збігаються зі святом Дня зимового сонцестояння. Тому Різдво в Італії починається з того, що люди підпалюють велике поліно. Воно має горіти аж до Нового року. А ще різдвяне поліно потрібно з’їсти! Хоч і не справжнє, але з’їсти все одно доведеться. Що поробиш – традиція!


Португалія

    Португальці готують на Різдво не менш цікаву страву. Вона називається баккалао – сушена солона тріска. Трохи нагадує нашу таранку.


Чехія

    Вечір Святвечора чехи називають щедрим і в цей час вони ретельно і зі смаком прикрашають ялинки. Подарунки дарують відразу ж ввечері для створення святкового настрою. Потім родина сідає за святковий стіл, головною стравою якого вважається короп. Його обов'язково купують живим, іноді пускають у ванну поплавати, і як, правило, запікають з кмином. Ще чеська традиція після святкової вечері ворожити на яблуках. Яблуко розрізають навпіл, і якщо при розрізі виходить правильна красива зірочка з кісточок, то рік буде вдалим і щасливим.


Бразилія

    А ось у Бразилії святкування Різдва припадає на спекотну погоду. Але незважаючи на це місцеві прикрашають штучні дерева, схожі на нашу ялинку, шматочками вати і штучним снігом. Саме ж святкування Різдва бразильці починають з церковної служби, яка називається «Меса півня». Наприкінці служби, яка триває всю ніч, священники за традицією виносять півня. Цей півник і оповіщає з самого рання про прихід Різдва. Ось тоді-то і починаються народні гуляння з піснями, танцями, карнавальною ходою та іншими заходами.


Мексика

    Жителі Мексики починають підготовку до різдвяних свят першого грудня. Вони прикрашають свої будинки яскравими  іграшками та гірляндами, а також підвішують до стелі іграшку, яка називається Піньята. За звичаєм вона робиться з пап’є-маше яскравого кольору і наповнюється солодощами. За своєю формою може нагадувати зображення тварини або геометричну фігуру. У святвечір мексиканці прикрашають піньяту яскравими стрічками і мотузочками. Згідно з традицією, на Різдво кожна дитина може спробувати свої сили і спеціальною палицею розбити цю святкову іграшку, щоб дістати весь її вміст. Причому зробити це вона повинна із зав’язаними очима.


Австралія

    Напередодні Різдва в Австралії жителі розстеляють біля своїх будинків покривала і колядують. Багато хто святкує на пляжі. Австрійці обдаровують один одного презентами, грають у крокет, пляжні ігри, купаються. Та й погодьтесь, Санта на серфі – це кльово!


Ісландія

    В Ісландії святкування Різдва починається за 13 днів до святвечора. До 24 грудня щодня до ісландців приходить так званий різдвяний дружок, троль – і кожен з 13 «різдвяних дружків» влаштовує свою власну капость. З одного боку, це добре це добре: кроленята приносять дітям невеликі подарунки, якщо ті, звичайно, добре поводилися. Якщо ж погано – такі дітлахи 13 днів поспіль отримують… по сирій картоплині. Щоб знали.

    Подивись цікаві відео про святкування Різдва у різних країнах світу:








Немає коментарів:

Дописати коментар