понеділок, 25 січня 2021 р.

Еволюція ковзанів

 



      Як чудово у морозний день взути ковзани і з друзями побігти на ковзанку! А там змагатися, хто швидший, у кого віражі крутіші. Катання на ковзанах – улюблена зимова забава не лише дітей, а й багатьох дорослих. Виявляється, такі популярні у сучасному світі ковзани – один із найдавніших винаходів людства.
    Але, на жаль, ніхто  достеменно не знає, хто був першим  винахідником ковзанів. Найімовірніше, перші ковзани появились там, де було багато льоду. Розкопки археологів довели, що ще кілька тисяч років тому наші предки каталися на ковзанах.






    Найдавніші ковзани були зроблені з ребер або кісток великих тварин. Зазвичай кістку розпилювали уздовж, шліфували її, свердлили наскрізь у ній кілька отворів, а потім просували у ці отвори вузькі шкіряні смужки, щоб прив’язати «ковзани» до взуття. Каталися люди на ковзанах, відштовхуючись від слизької поверхні за  допомогою двох палиць, схожих на палиці сучасних лиж. Так предки могли швидко пересуватися по поверхні, вкритій кригою.
    Протягом багатьох століть жителі різних країн світу виготовляли свої неповторні льодяні скороходи. На Півночі їздили на бивнях моржів, у Китаї прикріплювали до взуття куски бамбука, у Казахстані виточували ковзани із кісток коней.

   
    Минав час, мінялася форма ковзанів і матеріал, з якого їх виготовляли. На зміну ковзанам із кісток тварин прийшли дерев’яні ковзани, зо яких знизу кріпили загострену металеву пластину.
    Любили кататися на ковзанах і наші далекі предки.  Найстаріші ковзани на планеті знайдені археологами на березі Південного Бугу, недалеко від Одеси. Їм більше трьох тисяч років! Зроблені ці ковзани з ікл моржів і кісток тварин.
    Залежно від регіону ковзани виготовляли із кісток свійських тварин, лосів або північних оленів та кріпили до стопи ремінцями. Їх головним призначенням було зовсім не катання, вони мали допомогти швидше пересуватися по замерзлих річкам взимку.





    У 1848 році відбувся найбільший розвиток ковзанів: до зимового взуття почали кріпити лезо зі сталі. Після цього ковзани стали використовувати не лише як засіб пересування по замерзлих річках та озерах. Катання на чоботях з лезом стало не тільки улюбленою зимовою забавою дорослих і дітей, а й неперевершеним видом спорту. Адже тепер на ковзанах можна не лише їздити по прямій лінії, а й кружляти, танцювати, стрибати, робити на льоду захоплюючи піруети, забивати шайбу у ворота…

    А все починалось з міцних кісток тварин…



Смайлик. - 2020. -  № 12. – С.8-9



















Немає коментарів:

Дописати коментар