пʼятницю, 22 січня 2021 р.

Фантастичні історії Ернеста Гофмана


   
  24 січня 2021 року відзначається 245-річчя від дня народження Ернста Теодора Амадея Гофмана. Більшості він відомий як письменник-казкар, автор «Крихітки Цахеса» та «Лускунчика і Мишачого короля». Але в душі цієї людини завжди жило мистецтво. Він був автором першої німецької романтичної опери, диригентом, професійним музичним критиком, театральним декоратором, письменником, музикантом,  графіком, а ще – блискучим юристом. У кожній галузі, за яку брався, Гофман виявляв високий професіоналізм.





    Ернст Теодор Амадей Гофман народився 1776 року в Кенігсберзі, в тодішній Східній Пруссії, у родині судового урядовця. Він був веселим, дуже дотепним хлопцем і ще в школі виявив великий хист до музики й малювання. З-поміж іншого також наполегливо опановував мистецтво слова: залюбки брався за створення віршів, оповідань, казок тощо. Але вчитися після школи пішов, як і його батько, на правника, бо в ті часи це був фах, що давав змогу людині не аристократичного походження забезпечити собі та своїй родині прожиток.

    Уже на першому курсі університету Гофман для заробітку дає уроки музики і продає свої малюнки, а в дев'ятнадцять років пише свій перший музичний твір і перші два романи, які, проте, не були надруковані і не дійшли до нас.

    По закінченні навчання Ернст почав працювати в суді, а як не витримував атмосфери корисливості, що панувала там, то працював керівником оркестру, диригентом або художником-декоратором  у театрах. І весь час багато писав. Спершу то були музичні твори: опери, дуети, вокальні п'єси, статті про музику та про музикантів, а від 1812 року він майже цілком віддається літературі. З того часу він написав два романи, багато повістей та оповідань, що разом склали шість великих томів. І всі вони створені за якесь десятиліття. Бо 1918 року письменник захворів, а 1922 помер. Йому було тоді лише сорок шість років.

    Саме художніми творами Ернст Теодор Амадей Гофман здобув собі світову славу. Більшість його оповідань та повістей, і навіть один роман, мають казковий сюжет, у них поряд із людьми діють феї, чаклуни, добрі й лихі духи, тварини. Ці казкові істоти живуть у Гофманових творах за своїми власними законами, але часто й за законами людськими, а вони, звісно, бувають несправедливі й підступні, служать не добру, а злу. Письменник дотепно висміює і такі закони, і тих, хто їх запроваджував.





    Дивовижний світ відкриває перед юним читачем казка «Лускунчик і Мишачий Король». Це історія дівчини Марі та хлопчика Дросельмаєра, якого зла миша Мишильда перетворила на Лускунчика.

    Казка обов'язково сподобається дітям, які можуть та люблять фантазувати. Адже тільки фантазери та невиправні мрійники здатні з легкістю поринути в загадковий світ іграшок та побачити боротьбу Лускунчика з Мишачим Королем.








    Запрошуємо і вас побувати у тому дивовижному світі, ви неодмінно знайдете там багато цікавого для себе.

Буктрейлер «Лускунчик і Мишачий король»Е.Т. Гофман



Аудіоказка «Лускунчик та мишачий король»


Мультфільм«Лускунчик»



«Чарівне королівство Лускунчика» - сучасне прочитання найвідомішої різдвяної історії у світі. 







Немає коментарів:

Дописати коментар