пʼятниця, 13 жовтня 2023 р.

Такі цікаві яйця


    Щорічно у другу п'ятницю жовтня у багатьох країнах відзначають чудове свято - Всесвітній день яйця. Його заснувала Міжнародна комісія з виробництва яєць. У цей день прийнято розповідати людям про користь яєць і готувати з них цікаві страви.


    Приблизно 1,2 трильйона яєць споживають у світі щороку. Одна людина споживає в середньому 173 яйця на рік, майже 40% яєць, вироблених у всьому світі, споживають у Китаї.



    НАЙМЕНШЕ КУРЯЧЕ ЯЙЦЕ у 2012 році знесла курка породи малайзійська бентамка у Китаї: завбільшки 2 см і масою 2г 58 мг.


    НАЙДОРОЖЧЕ ЯЙЦЕ у світі – яйце Фаберже. Ціна цього ювелірного витвору становить понад 18 млн.  доларів.


    НАЙДАВНІШЕ ЯЙЦЕ віком понад 2 тисячі років, археологи знайшли у Китаї. Учені ще не з’ясували, чому шкарлупа збереглася так довго.


    НАЙБІЛЬШЕ ЯЙЦЕ живого птаха, зафіксоване у Книзі рекордів Гіннеса, має масу 2 кг 589 мг. Його знесла самка страуса в 2008 році на фермі у Швеції. Цього ж року в Німеччині курка знесла найбільше у світі куряче яйце масою 209 г.


    НАЙБІЛЬШЕ ВЕЛИКОДНЄ шоколадне яйце заввишки 8 метрів створили в Аргентині у 2012 році.


    НАЙЕКСКЛЮЗИВНІШЕ ЯЙЦЕ слонового птаха, який мешкав на острові Мадагаскар 300-700 років тому, продали на аукціоні у 2013 році за 102 тисячі доларів. Власник з’їв омлет з цього унікального яйця!
    Слонові птахи давно вимерли, але дослідники досі знаходять їхні яйця.


    НАЙОГИДНІШЕ ЯЙЦЕ. «Столітні яйця» - національна гордість китайців. Їх називають найогиднішою  їжею у світі. Щоби приготувати страву, яйця закопують у землю на 3-4 місяці, аби не було доступу до повітря.


    АРХІТЕКТУРНЕ ЯЙЦЕ. У світі багато будівель, які мають форму яйця, наприклад споруда в індійському місті Мумбаї. Як і наша Земля, ця будівля має свої екосистеми – зелені сади.

    Найменша пташка у світі – колібрі. Не дивно, що несе і НАЙМЕНШІ ЯЙЦЯ. Яйце колібрі-бджілки, яка водиться на острові Куба: завдовжки 1 см і масою приблизно 365 мг.

    Золотомушка – найменша птаха в  України. Маса її яйця трохи більше півграма.


Немає коментарів:

Дописати коментар