пʼятниця, 9 червня 2023 р.

Без паніки!


    Попереду літні канікули – що є на світі ще краще?! Можна буде відпочити, побити байдики вдома, поки тато з мамою – на роботі. Головне – не пхати свого допитливого носа, куди не слід, і не шукати пригод на свою голову, бо так і до біди недалеко: можна ненароком поранитися чи травмуватися. Але якщо прикрість уже трапилася… Що робити? Насамперед – не панікувати!


Якщо ти обпікся…

    Потримай обпечене місце під струменем холодної води протягом 10 хвилин. Потім треба обробити пошкоджену ділянку медичним засобом першої допомоги при опіках. Якщо опік – дуже великий і утворилися пухирці, потрібно стерильними серветками прикрити це місце, щоби до нього не доторкався одяг. У жодному разі не змащуйте опіку олією й не проколюй пухирців! Слід чимшвидше повідомити батькам і обов’язково звернутися до лікарні. І ще: через необережне користування побутовою хімією можна отримати хімічний опік, тож краще взагалі не мати з нею справи.


Ти порізався?

    Потрібно обробити рану перекисом водню, пляшечка якого завжди має бути в домашній аптечці, або хоча би промити водою з милом і накласти чисту пов’язку. Це робиться для того, щоби зупинити кров і в ранку не потрапила інфекція. Невеличкий поріз зазвичай перестає кровоточити досить швидко. Але якщо рана – глибока й дуже кровить навіть після накладання пов’язки, треба дзвонити мамі-татові й обов’язково звернутися по допомогу до лікаря. Пам’ятай: при порізі не можна довго підставляти  рану під струмінь води! Бо це завадить згортанню крові й тільки посилить кровотечу.


Тебе вкусила чи подряпала тварина…

    Насамперед слід помити це місце з милом. А далі – перша допомога, як і при порізах: обробити ранку антисептиком, накласти стерильну серветку й закріпити, обгорнувши зверху бинтом. Після зупинки кровотечі краї ранки змастити йодом (за умови, що не маєш на нього алергії). Зуби й пазурі тварин можуть завдати досить серйозних травм, тому при глибоких ранах потрібно обов’язково відразу ж показати їх лікарям. Це варто зробити й тоді, коли невідомо, чи щеплено тварину від сказу й коли навіть невелика ранка через день-два стала набряками й почервоніла - значить, почалося запалення.


Прищемив палець, забився?

    Отут доречним буде струмінь холодної води - треба потримати під нею травмоване місце 7-10 хвилин або прикласти до місця удару щось  холодне (у морозилці холодильника завжди знайдеться щось підходяще). Можна намилити забите місце господарським милом – тоді навіть синця не буде. Але якщо синець не зникає за 7 днів і дуже болить, треба звернутися до лікаря. Особливо ж небезпечні – травми голови. Якщо після удару тебе нудить, паморочиться в голові, потрібно  лягти в ліжко й обов’язково викликати швидку допомогу.

Веселих та безпечних канікул!


Немає коментарів:

Дописати коментар