середу, 3 травня 2023 р.

Світило, яке дає життя

 

    Щорічно 3 травня відзначають Міжнародний день сонця або Всесвітній день сонця.
    Сонце – це велика гаряча зірка. І вона в космосі не одна. У Всесвіті чимало галактик. І у кожній мільярди зірок – сяючих гарячих куль, вони народжуються з величезної хмари газу й пилу, яку називають туманністю. Ми бачимо зорі на небі як крихітні цяточки. Це тому, що вони дуже далеко!
    А серед усіх зірок найближче до нас – Сонце. Дарма що це не найбільша зоря, але вона зігріває нас своїм теплом і світлом!  Без нього на Землі не буде життя!


    Навколо нас так багато  великих і маленьких рослин: дерева, кущі, квіти й трава. Ми зовсім не помічаємо їх. Але насправді вони відіграють значну роль у нашому житті. Завдяки сонячному світлу рослини виробляють кисень. Цей газ входить до складу повітря, яким дихає більшість організмів на Землі!
    Завдяки Сонцю в організмі людини виробляється вітамін D. Він допомагає нашим кісткам та зубам бути міцними! А ще, коли гуляєш за сонячної погоди, настрій завжди покращується.
    Засмага – захисна реакція на сонячне світло. Якщо загоряти потрохи, то шкіра темніє. Але якщо перестаратися, то можна отримати сонячний опік.


    За допомогою сонячних батарей можна отримувати електроенергію, не спалюючи вугілля та нафту. На жаль, поки що ці батареї не дуже потужні. Для калькулятора вистачає енергії зовсім маленької батареї. Але, щоб забезпечити електроенергією ціле місто, потрібні електростанції з величезними полями сонячних батарей. Будувати їх краще там, де сонце світить яскраво й довго, як у пустелі. До речі, у космосі Сонце світить набагато яскравіше, ніж на Землі, і хмари йому не заважають. Сонячні батареї використовують на всіх космічних апаратах, у тому числі й на Міжнародній космічній станції, де працюють космонавти з різних країн світу.
    Перевір свої знання, зігравши у гру:

Немає коментарів:

Дописати коментар