вівторок, 25 квітня 2023 р.

Білий птах і чорний фрак



    Ні для кого не секрет, що дика природа по всій планеті перебуває в небезпеці. З підвищенням рівня забруднення та температури через глобальне потепління багато видів наражаються на ризик. Всесвітній день пінгвінів (25 квітня) — це день, коли люди у всьому світі згадують про чудових птахів, що не літають та населяють Антарктику.
    Навіть улітку в Антарктиці дуже холодно. Серед неспокійних суворих морів, айсбергів та пронизливих вітрів виживають тільки найстійкіші. Пінгвіни тобі підтвердять це, вони ж бо птахи-екстремали!


    На суші пінгвін трохи вайлуватий. А спробуй за ним побігти! Утікає він хутко: беркиць на  сніг – і стає живими санчатами. Ковзаючи на животі, щодуху мчить уперед і веслує крилами.
    Над Антарктикою свищуть люті заметілі, а  під пір’яним «кожушком» пінгвіна тепло, як у рукавичці. Густе пір’я «викладене» дуже щільно – як черепиця на даху, і який би не був вітер, жодна пір’їнка не ворухнеться.
    Екстрим для малюка-пінгвіна починається ще в яйці. З маминих лап яйце обережно перекочовує на лапи тата, а звідки – гульк! -  у його пухову кишеньку (спеціальну шкіряну складку між животом та лапами). При цьому пінгвін-тато вклоняється пінгвінисі-мамі та схвильовано трясе хвостиком. Однак здійснює ці ритуали обережно: якщо яйце впаде на сніг – малюк загине.


    Свою найпершу зимівлю пінгвіни проводять разом із татами. Доки мама на  полюванні, тато оберігає своє дитя і навіть годує його «пташиним молоком» - спеціальним жирним соком, що утворюється в його шлунку. Сам тато «харчується» у цей час лише снігом і дуже худне.
    Після морозного антарктичного літа настає люта зима. Час пінгвінам-батькам вирушати з насиджених місць. Куди? У мандрівку до океану. У вільних від криги водах вони будуть рибалити, щоб запастися харчами. А пінгвінятам доведеться зимувати самим у своїх пінгвінячих «дитсадках».
    Сірі голівки притрушує сніг, а пінгвінята стоять крило до крила у тісному колі, яке невпинно закручується у центр, немов вир. Таким чином крайні птахи з часом потрапляють усередину і там  зігріваються. Цілий місяць тупцяють малі та чекають на своїх батьків.


Цікаве:

    У світі є 18 видів пінгвінів. 7 видів цих птахів живуть у водах Антарктиди. Решта зустрічаються по всій Південній півкулі.
    Пінгвіни харчуються рибою, крилем та кальмарами. Полюючи на здобич, вони пірнають на глибину до 535 метрів і можуть бути під водою до 15 хвилин.
    Пінгвіни чудово плавають, набираючи швидкість до 40 км/год., і вистрибують з води на крижини на висоту 2 метри!
    Пінгвіни живуть великими гуртами-колоніями, в  яких може бути до 10 тисяч птахів.

    Подивись цікаві відео про пінгвінів:




Немає коментарів:

Дописати коментар