вівторок, 10 січня 2023 р.

Чим здивує нас вухань?


     Кролі – найближчі родичі зайців. На відміну від справжніх зайців, кролики менші на зріст, тендітніші й мають коротші голову, вуха й задні лапи. Разом з хвостом  вони мають довжину до 40 сантиметрів.
    Кролики віддають перевагу чагарникам у пагористій і піщаній місцевостях. Тут вони риють собі нори й селяться цілими колоніями. Кролики можуть бігти досить швидко — до 56 кілометрів на годину. Але зайці бігають значно швидше — до 72 кілометрів на годину. Це приязні й товариські істоти, які ревно опікуються своїм потомством. Певне через це їхня плодючість просто фантастична. За чотири роки пара кролів може наплодити 250 кроленят. А оскільки їхні діти теж розмножуються, то маємо неймовірну цифру – 1250000 кроликів!


    Кроленята народжуються сліпими, голими та безпомічними, але дуже швидко ростуть: у 2-3 місяці важать 15-2 кілограма.
    Перші 10 днів кроленята сидять у гнізді, вкриті материнським пухом, а згодом виходять із гнізда  і на 30-й день починають їсти звичайний корм.
    Живиться кролик тим же, що й заєць, але вважається ще шкідливішим гризуном, бо знищує велику кількість молодих дерев. У Новій Зеландії та Австралії їх розвелося сила-силенна. Там вони буквально спустошують пасовища, що стало справжнім стихійним лихом.
    Свійські кролі походять від дикого кроля, який із Піренейського півострова був завезений в інші регіони Європи, до Північної Африки, Південної Америки, Австралії та Нової Зеландії. Одомашнювати цих тварин люди почали понад 2000 років тому і розводити задля м’яса, пуху та гарного хутра.
    Нині цих тваринок розводять у багатьох країнах світу. Існує близько 80 порід свійських кролів – пухові і хутрові (довгошерсті  і короткошерсті), шкуркові, м’ясо-шкуркові, м’ясні та інші. Серед них є справжні велетні, їх так і називають білі велетні і сірі велетні.


    Найбільший кролик у світі важив 23 кілограми та був завдовжки 1 метр 32 см.


    Кролик-пігмей – це найменша порода кроликів на планеті. Максимальна вага дорослої особини досягає всього 450 грамів, а довжина становить від 22 до 35 сантиметрів.


    Серед пухових кролів славляться ангорські. Пух вони дають білий, довгий, дуже теплий, тонкий і легкий. Із нього виготовляють високоякісні вироби: шарфи, шкарпетки, берети, пухові шалі тощо.
    З одного кролика начісують 250-300 грамів пуху, а від деяких і до 700 грамів на рік.
    Тривалість життя кролика в дикій природі приблизно близько року, в той час як домашній кролик при правильному догляді може прожити 8-12 років. Самий старий кролик прожив 19 років.


    Існує понад 150 різноманітних забарвлень шерсті кроликів, але при цьому нараховується лише 5 кольорів їхніх очей: коричневий, сіро-блакитний, блакитний, рожевий і мармуровий.
    Подивись пізнавальне відео  та дізнайся цікаві факти про кролів:




Немає коментарів:

Дописати коментар