понеділок, 11 липня 2022 р.

Шоколадне диво


    Хто з нас хоча б раз у своєму житті не ласував шоколадом?! Ніхто не встоїть перед солодкою спокусою. Тим паче, що шоколад не лише надзвичайно смачний, а й корисний: покращує настрій, фізичний стан людини, додає бадьорості, сповнює нас життєвим тонусом. Щорічно 11 липня в усіх країнах відзначають Всесвітній день шоколаду, який сміливо можна назвати одним із найсмачніших і чудових кондитерських виробів, відомих людині. Та чи знаєте ви, як і коли з’явилися ці ласощі, які є види шоколаду і чим він корисний для здоров’я?

І звідки він узявся?

    Шоколад, виявляється, з’явився ще 3 тис. років тому. Відкрили його ольмеки – цивілізація, що проживала на березі Мексиканської затоки в Америці. Учені дослідили, що слово «какао», а саме з плодів какао виробляється шоколад, уперше прозвучало як «kakawa» приблизно за тисячу років до нашої ери. Згодом на зміну ольмекам прийшла цивілізація майя. Спустившись із гір, вони почали вирощувати какао-дерева і готувати з них напій, саме вони вперше вжили слово «какао» в сучасному значенні. 
    З мови мексиканських індіанців слово «шоколад», точніше «чокоатль», перекладається як «гірка вода» або «вода і піна». Напій був досить в’язкий, гіркий, готувався зі спеціями і пахучими травами. Таким його пізнав європеєць Христофор Колумб, який познайомив із ним Європу. Він привіз какао-боби іспанському королю Фердинанду зі своєї експедиції до Нового світу. Тоді на них ніхто не звернув уваги, адже, крім какао-бобів, знаменитий мореплавець привіз ще безліч інших скарбів. Але через сто років у Європі шоколад став привілеєм «вершків» суспільства – його міг собі дозволити пити (спочатку шоколад вживали тільки в рідкому вигляді) лише багатий, адже він коштував чималих грошей. Какао-боби використовували як валюту всі держави. За сто какао-бобів можна було купити гарного раба. До речі, через високу вартість какао-боби були ласою здобиччю піратів.
    А ось спосіб виробництва твердого шоколаду вперше винайшли італійці. У 19 столітті з’являються перші шоколадні плитки, тоді ж француз Жан Неус винаходить першу цукерку з начинкою праліне.
На будь-який смак.

    Взагалі існує три основні різновиди шоколаду: бельгійський, чорний, гіркий. У кожного – свої смакові якості й склад. До складу чорного шоколаду, наприклад, входять: какао-маса, цукор, какао-олія. Бельгійський шоколад складається з какао-маси, цукру та різних добавок – ванілі й ароматизаторів. А ось до складу гіркого шоколаду входять високоякісна какао-маса (він на 72 відсотки складається з натурального какао) і цукор. І річ не тільки у складниках, а й у самому процесі виготовлення цих ласощів.
Ліки для боягузів і не тільки.


    Про те що шоколад не лише смачний, а й корисний, знали давно. Колись він входив до складу пайка вояків. Так-так, спочатку це був продукт лише для чоловіків, його мали право куштувати тільки воїни й лише в рідкому вигляді, адже напій додавав сили і хоробрості. Згодом бельгійці змінили склад шоколаду й додали до нього цукор і ваніль. Таке поєднання дуже сподобалось жінкам.
    До середини 19 століття шоколад використовували як лікувальний засіб при внутрішніх розладах, тому першими його виробниками в Бельгії стали, як не дивно фармацевти.
    У наш час люди, купуючи плитку шоколаду, підсвідомо використовують його не лише як ласощі, а і як спосіб заспокоїти нерви. Це, до речі, стверджують і медики.
    Тож ласуйте шоколадом будь-де й будь-коли, самі і з друзями, і він додасть вам життєвих сил, бадьорості та просто гарного настрою!
    Тільки не забувайте про золоте правило: у всьому варто знати міру! 
    Подивиться відео та дізнайтеся цікаві факти про  шоколад:




Немає коментарів:

Дописати коментар