четвер, 3 лютого 2022 р.

Що ми знаємо про сніг?

 

    Ми не уявляємо справжньої зими без снігу – цього сріблясто-білого зимового дива. Сніг утворюють ніжні й тендітні, надзвичайно гарні й  різноманітні сніжинки, схожі на чудернацькі зірочки з тонкими мереживними променями.


Як утворюється сніг?

    Сніг народжується з краплинок води. Як відомо, водяна пара піднімається вгору. Високо над землею, де дуже холодно, з нею утворюються крихітні льодяні кристалики-крижинки. Вони весь час ростуть, обростають новими променями-голочками, постійно збільшуються й поступово перетворюються на сніжинки.
    Сніжинки падають на землю окремими зірочками, які ми можемо добре роздивитися, наприклад на наших рукавичках. А коли вони, падаючи, злипаються й утворюють пухнасті пластівці, то кажуть, що йде лапатий сніг.

Чому сніг скрипить під ногами?

    В морозний день ми добре чуємо скрип снігу. А все тому, що під вагою наших ніг промені  сніжинок-зірочок, яких нападало дуже-дуже багато, ламаються. Сила звуку цього звуку тріску залежить від температури повітря – чим холодніше, тим голосніший хрускіт снігу.


Скільки снігу на всій земній кулі?
   
    Майже весь сніг, а саме 98% усього снігового покриву зосереджено в Північній півкулі Землі, тобто там, де розташована і наша країна. Щороку під снігом опиняється близько 46 мільйонів квадратних кілометрів  поверхні планети.
    Кожна сніжинка за своєю формою унікальна. З усього снігу на всій Землі неможливо знайти хоча б дві однакові сніжинки.


Чому сніг – білий, а не прозорий, як вода?
    
    Сніжинки мають у своєму складі лише 5% води, а повітря – аж  95%. Через це вони такі легенькі, невагомі і палають дуже повільно – зі швидкістю 0,9 км/год, тобто 15 метрів на хвилину.
Сніжинки подають одна на одну й утворюють пухку снігову масу. Від цього сніг стає непрозорим і не може пропустити крізь себе сонячне світло. Тому сніжинки повністю його відбивають, як усім нам відомий сонячний зайчик. Отже сніг сліпучо-білий через те, що він віддзеркалює сонце, найчистіший колір білого сонячного променя.
Подивись пізнавальні відео:

«А ЧОМУ ❓ сніг скрипить під ногами?» 

«А ЧОМУ ❓ сніг іскриться?» 

«Як утворюються сніжинки?»

По сторінках журналу «Колобочок».

Немає коментарів:

Дописати коментар