середа, 4 вересня 2024 р.

Морське диво

 

    Сьогодні, любий друже, я, бібліотечний кіт Кекс, хочу розказати тобі про дивовижних створінь: дельфінів. Дельфіни зовсім не риби. Вони, так само як ти і я, - ссавці. Хоч і за виглядом це – дуже великі риби, насправді вони є ссавцями, бо мають кров, теплу і червону, і годують своїх малят молоком. Дельфіни живуть майже в усіх морях і океанах нашої планети: від найбільш північних холодних вод до Червоного моря. Деякі їх види мешкають у річках, як-от рожеві дельфіни Амазонки.
Рожевий дельфін
    Дельфіни — завзяті мандрівники,вони запливають навіть у крижані води Арктики та Антарктики. Але особливо полюбляють теплі морські хвилі. У Чорному морі живуть два їх різновиди — афаліни та дельфіни-білобочки. 
Афаліна

    «Мова» афалінів має 17 різних звуків. Тому, купаючись у Чорному морі, не дивуйся, раптом почувши гавкіт. Це дельфіни сперечаються між собою або наздоганяють здобич. За обідом вони нявчать, а шукаючи смачну рибку чи затоплені кораблі, риплять, наче старі двері.

Дельфін-білобочка

    Дельфін-білобочка користується 19 різними сигналами. Один із них нагадує пістолетний постріл. Тож дельфін міг би озвучувати ковбойські фільми.

Як і людські діти, дельфіни народжуються з розплющеними очима, розвиненим нюхом і слухом. Ще й достатньо рухливі, щоби відразу слідувати за матусею. Їм же треба піднятися на поверхню, щоби зробити перший у житті вдих. Мама-дельфін теж годує своє маля молоком. Але, на відміну від немовлят, дельфіненята протягом першого місяця зовсім не сплять. Не сплять і їхні мами, змушені стежити за своїми «крутями» і «вертями».


    Дельфіниха — дуже любляча мати. Але якщо малюк каверзує, може покарати непослуха. Наприклад, притискаючи мордочкою до дна, тримає його «в кутку» півхвилини або виштовхує на якусь мить із  води. Знатиме, як пустувати!

Улюблені ласощі дельфіна — свіжа риба:  камбала, скат і кефаль. За добу може з’їсти її майже три відра! І не полінується підскочити з води навіть на п’ять метрів, побачивши смакоту в руках дресирувальника.

    Водити за носа дельфіна навіть не намагайся! Тим паче, що ані носа, ані дзьоба він не має. А симпатичну мордочку прикрашає виріст — рострум, який допомагає тварині орієнтуватися у воді. Дельфін постійно посилає звуковий сигнал — ультразвук що допомагає оцінити відстань до корабля чи косяка риби. А рострум вловлює його відлуння що відбивається від перешкоди. Так дельфін дізнається про навколишній світ.
     Не кожному вдасться спокійно заснути поміж хвиль. Тож дельфіни вигадали власний спосіб відпочинку. Доки ліва частина мозку дрімає -  права пильнує, що відбувається навколо. Тому не дивно, що одним оком тварина дивиться, а  іншим — спить.

    Хоча дельфіни живуть у воді, та дихають, як і ми, повітрям. Воно потрапляє в легені через дихальце на тім’ячку. Тому дельфінові доводиться підніматися на поверхню, аби вдихнути нову порцію повітря. Затримати подих він може аж на 15 хвилин! Адже пірнати за здобиччю доводиться іноді на велику глибину.
    Тому люди спеціально їх навчають, і дельфіни допомагають шукати і піднімати з дна океану чи моря затонулі речі. Драйвером-рекордсменом є дельфін Таффі, який пірнув на глибину 275 м! Також вони працюють провідниками водолазів і – уяви! – морськими листоношами.
    Дельфін часто супроводжує кораблі в морі А оскільки за годину може пропливти 50 кілометрів, то легко наздоганяє судно. 


    Дельфіни — чудові лікарі. Існує навіть ціла наука — дельфінотерапія. Хвостаті медики лікують дорослих та дітей від нервових розладів. Піґулки вони не пропонують, просто граються і спілкуються зі своїми пацієнтами та катають їх на спині. А на прощання обов’язково цілують у щоку.


     Агент 007? Ні! Це — дельфін 008! Розвідка різних країн давно використовує дельфінячий спецназ. Їх навчають стріляти зі спеціальної зброї, що кріпиться на рострумі, та шукати шпигунів. А також знаходити під водою вибухівку та залишати маячки в місцях, де зустрінуть ворожий підводний човен. 


Дізнайся ще більше про дельфінів, перелянувши відео.






Немає коментарів:

Дописати коментар