понеділок, 8 квітня 2024 р.

Навіщо ми чхаємо?


    Наш рот і ніс — це ідеальні ворота для мікробів, щоб потрапити всередину з повітрям, яким ми дихаємо. Віруси мріють пробратися у клітини, з яких складається внутрішня оболонка носа.
    Але раніше вони потрапляють у липкий шар слизу, що виробляють клітини слизової оболонки носа. Слиз робить внутрішню поверхню носа гладкою, а крихітні волоски рухаються й «вимітають» мікробів, пил, пилок рослин та інше сміття.
    Коли ти сякаєшся, мікроби виходять зі слизом. Виявляється, ця не дуже красива процедура — відмінний спосіб позбутися дрібних загарбників. Кашель — також захисний засіб. Він за допомогою потоку повітря допомагає очистити горло.
    Якщо ж ми випадково проковтнемо слиз із мікробами, їх уб’є кислий шлунковий сік.

А якщо ніс закладений?
    Це означає, що ми опинилися під сильною мікробною атакою. Клітини всередині носа намагаються захистити нас, виділяючи більше слизу, ніж зазвичай. Тому й починається нежить. А набряки — це місця, де наші імунні клітини борються з інфекцією.
    Ми хворіємо, коли вірусу вдається пробратися крізь шар слизу й заразити клітини. Тоді навіть посилене вироблення слизу не допоможе. Віруси вже заволоділи клітинами та змусили їх робити нові віруси, які заражатимуть дедалі більше клітин. Тепер усе залежить від наших захисників.


Чому ми чхаємо?
    У такий спосіб ми позбавляємося «сміття» в носі. Але чхати, не затуляючи рота, небезпечно для оточуючих. Вони можуть вдихнути повітря, забруднене твоїми мікробами, і теж захворіти.
Тому, якщо відчуваєш, що ось-ось чхнеш, прикривай ніс і рот хусткою, серветкою або рукавом одягу. Не чхай у руку — мікроби залишаться на долоні та можуть потім потрапити на все, до чого ти торкнешся.



Немає коментарів:

Дописати коментар