середа, 29 листопада 2023 р.

У чому відмінність: мікроб і бактерія?


    Зазвичай мікробами називають усі живі організми, що їх людина не може побачити неозброєним оком. А ще вживають термін «мікроорганізми». Бактерії також відносять до  мікроорганізмів.

Мікроби – найперші істоти


    Мікроби за розмірами не перевищують кількох тисячних міліметра. Тобто якщо викласти ланцюжок із однієї тисячі мікробів, то це буде один міліметр. Розгледіти їх можна лише в мікроскоп. Серед мікробів є бактерії, водорості та деякі гриби.
    Чотири мільярди років тому першими істотами на Землі були саме мікроби! Вони й сьогодні розповсюджені скрізь по нашій планеті, навіть у найтемніших глибинах океану, в найспекотніших  пустелях і на полюсах земної кулі.

Завдяки мікробам ми живемо



    Певні мікроби викликають різні захворювання. Проте без мікробів на нашій планеті не було б життя. І наші організми можуть існувати лише завдяки тому, що в них живуть мільярди мікробів. Деякі з них захищають шкіру, а інші живуть у кишківнику й допомагають перетравлювати їжу.

Звідки походить назва «мікроб»?

    З давньогрецької мови «мікрос» перекладається як «маленький», а «біос» - «життя». Тож слово «мікроб» означає «маленьке життя».

Безліч різноманітних бактерій


    Бактерії входять до родини мікробів. Деякі схожі на довгасті палички,інші – на змотані нитки,бо навіть на кульки. Але хоч якою є їхня форма,бактерії складаються лише з однієї клітини. Ця клітина скидається на торбину,що містить у собі все необхідне для того,щоб бактерія могла жити й розмножуватися,навіть якщо в неї немає ні серця,ні мозку. Життя бактерій дуже коротке: від кількох хвилин до кількох годин. Це бактерії,завдяки яким ми отримуємо йогурт,хліб,сир,вино,оцет.

А як щодо вірусів?

    Чимало науковців переконано, що віруси – це неживі організми, адже вони не здатні розмножуватись самостійно. Щоб помножувати свої колонії, їм необхідно потрапляти в живі клітини. Отже,навіть якщо віруси в сто разів менші від бактерій,їх не можна назвати мікробами.


    Неймовірно!
    Тільки–но уяви, що ти  на зріст завменшки з бактерію. Тоді Земля була б кулькою, не більшою за два автобуси!

Немає коментарів:

Дописати коментар