четвер, 30 березня 2023 р.

Його Величність Олівець

    Хоча на вигляд олівець здається простою річчю, створення його розтяглося на досить тривалий час і має свою історію, яка нараховує не одне століття.
    Далеким предком олівця можна вважати головешку від багаття, якою первісний чоловік міг малювати на стіні печери. Звичайно ж, до XIII століття все змінилося. Олівець в той час виглядав як приєднаний до ручки срібний дріт. Наконечником із срібла створювалися малюнки, а сам пристрій було прийнято зберігати в окремому футлярі.


    Срібну письмову приналежність могли дозволити собі використовувати виключно професіонали, оскільки накреслені лінії не можна було прибрати. З цієї причини більшість майстрів використовували свинцевий олівець, його можна було стерти.
    У 1565 році в англійському графстві Камберленд пройшов сильний ураган, який повивертав дерева з корінням. Після того, як вітер ущух, пастухи виявили під вивернутим корінням якусь темну масу.


    Спершу її прийняли за вугілля, однак підпалити так і не змогли. Тоді було вирішено, що це метал, який є похідним від свинцю. Але вилити з нього кулі не вийшло.
    Після цього пастухи помітили, що знайдена маса залишає гарні сліди, на різних поверхнях, і почали нею мітити овець.
Так був знайдений графіт, який згодом став основним матеріалом для виробництва олівців.
    Але люди не збиралися просто так залишити свою дивовижну знахідку, і стали виготовляти з графіту стрижні для малювання. Однак вони дуже бруднили руки і були абсолютно непридатними для письма.


    Винаходом звичного нам простого олівця людство зобов’язане випадку.
    Якось власник чеської фабрики з виготовлення лабораторного посуду, такий собі Йозеф Гартмут, розглядав готову продукцію. Ненароком він упустив одну з чашок-тиглів. Осколок, пролітаючи, залишив на папері чіткий чорний слід. Зацікавившись, він з'ясував, що в глину був доданий графіт.
    Після цього Гартмут став експериментувати, додаючи в глину різну кількість графіту і отримуючи різні результати. Так був винайдений простий графітовий олівець. 


    Через п'ять років, незалежно від Гартмута, французький вчений і винахідник Ніколя Жак Конте подібним чином отримав графітовий стрижень. Але він пішов ще далі і запропонував поміщати його в дерев'яну оболонку. Таким чином, в 1790 році і народилися олівці у формі, звичній для нас.

Цікаві факти.

    Звичайним олівцем можна провести лінію завдовжки понад 50 кілометрів або написати в середньому майже 50000 слів! 

    На полярних станціях і в льодовиках високогір’я, записуючи показання приладів, метеорологи не довіряють ні «вічним», ні шариковим ручкам – вони знають, що в цих сурових умовах не підведе тільки вірний олівець.

    Нині в світі виробляється приблизно 400 різноманітних типів і видів олівців, більше, ніж 80 різноманітних кольорів і 18 ступенів твердості.

     Більше 14 мільярдів олівців виробляються у світі щороку - з цієї кількості можна обігнути нашу планету 62 рази.    

    Із одного великого дерева можна зробити приблизно 300 тисяч олівців.

    В американському місті Кейсі, штат Іллінойс, є місцева придорожня пам'ятка – величезний олівець завдовжки 9,9 метра. Цікаво, що цей олівець настільки гострий, що місто вдягнуло на його кінчик пластиковий конус, щоб туристи не поранилися.


    Найбільший жовтий олівець розміром 7,91 метра та вагою 446,36 кг був виготовлений 28 травня 2001 року у Великій Британії. Зараз цей величезний олівець знаходиться в Деруентському музеї олівця, розташованого в місті Кесвік на північному заході Англії . Музей відвідує понад 80 тисяч людей на рік із усього світу.

    Найдовший у світі олівець виготовила англійська компанія Cumberland Pencіl. Його довжина становить 7 м 91 см. Вага – 446 кг. 
    Подивись цікаве відео  «Як створювали найбільший у світі олівець»:


Та пізнавальний мультфільм про створення першого олівця:



Немає коментарів:

Дописати коментар