пʼятницю, 11 листопада 2022 р.

Листопадові клопоти…

 

    Настав листопад – місяць густих туманів і холодних вітрів. Холодно й непривітно. Дні сірі й похмурі. Рідко визирає сонце крізь товсті хмари, що затягнули небо. Все частіше йдуть дощі зі снігом. Вистигає земля.
    Тварини і рослини підготувалися до зимових холодів. Скинули листя і заклали бруньки листопадні дерева, а деякі з них – ті, що зацвітуть напровесні (вільха, осика, ліщина), - і зачатки суцвіть.
    Засохло листя і стебла трав’янистих багаторічників – живими взимку у них залишаються тільки підземні органи (бульби, цибулини, кореневища і корені). А деякі трави і кущики, ніби не помічаючи листопадових холодів, досі зеленіють. Від холоду їх захистить товстий шар снігу.


    Відлітають останні перелітні птахи – дрозди, граки і качки. Потроху переміщаються на південь і чимало інших пернатих – синиці, снігурі, дятли та інші. 

Пуночка

    
    А пуночок, чечіток, смеречнюків та омелюхів, які з’являються наприкінці осені – на початку зими, влітку не побачиш. Ці північні пернаті гостюють у нас тільки в холодну пору року. 


    Багато звірів уже приготувалося до зими і поринуло в зимовий сон. Згорнувшись клубочком, спить у купі листя колючий їжак. Зачепившись за стінку дупла, вниз головою зимуватимуть кажани. Наповнивши кормом комори, спить у підземній норі борсук. Хоча ведмідь ще бродить лісом, з першими снігопадами він заляже в барліг аж до весни.


    Бобри, поки річку не скувала крига, сильними різцями валять молоді осики, нарізають з них гілки, затягують їх у воду і закріплюють на річковому дні. Цим запасом корму бобри живляться цілу зиму. А живуть звірки в хатці посередині широкого ставка – вони загатили річку. І хатку, і загату бобри спорудили зі стовбурів дерев, з гілок і землі. Щоб не було душно, бобри залишали в даху «кватирку». Вихід із хатки веде просто у воду – час від часу звірки випливають з житла за кормом. Восени і взимку в хатці живе велике дружне сімейство бобрів: самець, самка та їхні дитинчата, що з’явилися на світ минулої та і позаминулої весни.


    Кріт живе у ґрунті, в складному лабіринті підземних тунелів і камер, які він викопує сильними передніми лапами. У підземних коридорах звір збирає корм - дощових черв'яків, личинок комах та інших безхребетних. У зимовий сон звір не впадає. Чим сильніше промерзає ґрунт, тим глибше він риє тунелі, шукаючи поживи. А якщо корму там теж мало, кріт живиться напівживими дощовими черв’яками – хижак, паралізуючи укусом в передній кінець тіла, залишив їх про запас. Узимку кріт багато часу проводить на поверхні землі: він прокладає ходи під снігом і збирає комах, які зимують у лісовій підстилці.
    Подивись пізнавальне відео «Як тварини  готуються до зими»:





Немає коментарів:

Дописати коментар