пʼятницю, 29 липня 2022 р.

Смугасте життя

    Чудове екологічне свято - Міжнародний день тигра відзначають у всьому світі 29 липня.
    Тигр - це один з найбільших хижаків з сімейства кішок. Значення слова «тигр» дослівно перекладається з давньогрецької мови як «швидкий, гострий». Своїми розмірами тигр поступається тільки ведмедям - білому і бурому. 
    Тигр вражає яскравістю забарвлення -  помаранчевим у чорну смужку. Але в природному середовищі смуги прекрасно маскують. У високих травах і чагарниках тигр стає майже невидимим, щойно він застигне в нерухомості.


    Тигрів недаремно називають смугастими кішками. Кількість смужок на їхній шкурі може досягти 100. Смуги в кожного тигра свої, унікальні, як відбитки пальців: двох тигрів з однаковими смужками зустріти неможливо. А смужки на лобі тигра нагадують китайський ієрогліф «король». Тому якщо лева називають царем звірів, то тигра можна назвати королівською кішкою.


    Хвіст у тигра теж смугастий, із темним кінчиком. Темних кілець на хвості зазвичай 10, але буває і 11, якщо хвіст надто довгий.
    Пазурі досягають  10 сантиметрів завдовжки – з них не вирвешся!
    Задні лапи тигра довші за передні – це дозволяє йому стрибати аж на 10 метрів!
    На задній стороні кожного вуха у тигрів є біла кругла пляма. Це оманливі «очі» - вони відволікають та обмаюють пильність інших тварин. У траві здається, що тигр напоготові й уважно дивиться довкола.


    Всі кішки вміють плавати, хоча більшість із них тримається від води подалі і підходить до неї, лише аби напитися. Але тигр купається заради насолоди. У задушливих і спекотливих джунглях тигри годинами сидять або лежать у воді озерця чи річки, насолоджуючись прохолодою.
    Чорні смуги є й на шкірі тварини – шерсть відростає відповідно до початкового малюнка, якщо тигра поголити, А ось у свійських смугастих і плямистих амурчиків колір шкіри не відповідає малюнкова на шерсті.
    Є ще одна відмінність тигра та кота: очі. У котиків зіниці щілинні, і звужуються вертикально. У тигра зіниці круглі.


    Тигренята народжуються сліпими й зовсім безпорадними. І майже рік їм потрібен, щоб навчитися справі життя – вистежувати та ловити здобич. Проте вони залишаються з матір’ю до двох років. Ось чому іноді біля здобичі збирається три чи чотири тигра. Тигри, що підросли, розходяться хто куди й далі живуть кожен на своїй території, подалі один від одного.


    Про тигра вигадали безліч легенд. Одна з них розповідала про «примару джунглів» - білого тигра. Ця легенда стала билицею. Якось в Індії мисливець знайшов лігво з чотирма тигренятами. Одне з них було біле. Але альбіносом це дивовижне звірятко не вважалося, оскільки очі в нього були не рожеві, а блакитні, і шерсть не чисто-біла, а з коричнево-сірими смужками. Сьогодні білі тигри вже не є надзвичайною рідкістю. Їх, зрозуміло, не зустрінеш у джунглях. Виведені людьми, вони перестали бути частиною дикої природи. Їх можна побачити у зоопарках.
    Хоч як це сумно визнавати, але сьогодні тиграм загрожує зникнення і їх занесено до Червоної книги. Браконьєрство та вирубка лісів – найбільше лихо для цих красенів.
    Цих тварин охороняють у природних парках та заповідниках. У зоопарках сьогодні живе майже вдвічі більше тигрів, ніж у природі. Полювання на тигрів заборонено у всьому світі.
    Подивись пізнавальні відео про тигрів:





Немає коментарів:

Дописати коментар