пʼятницю, 24 червня 2022 р.

Твоя подружка – зубна щітка

    Ви, ймовірно, здивуєтеся, з яких часів тягнеться історія цього простого, але в той же час неймовірного інструменту.
    Першою «зубною щіткою» був, майже напевно, вказівний палець людини.
    А ось найперше «пристрій», яке використовувалося для чищення зубів, називалося «жувальна паличка». В періоді 3500-3000 років до нашої ери його вперше використали в стародавньому Вавилоні. Представляла вона собою звичайну паличку з деформованим (від жування, звичайно ж) кінцем. 

    Стародавні китайські записи – приблизно 1600 рік до нашої ери – розповіли нам про те, що особливо цінувалися такі палички, виготовлені з гілок ароматичних дерев, майже напевно для освіження рота. З іншого кінця палички були загострені, що, ймовірно, було одним з перших прототипів сучасних зубочисток, які не сильно-то й змінилися за весь цей час і залишаються поширеними і ефективними навіть після тисячоліть.

    
    Ті ж китайці винайшли першу щітку для догляду за зубами. За записами 1223 року виходило, що монахи для цих цілей використовували щітки з волосся з кінського хвоста. Звучить не дуже ефективно, в порівнянні з тими ж паличками, але ця нехитра конструкція дала початок більш великим досягненням в цій сфері.
    Протягом років використовували шерсть різних тварин. У середньовіччя на заході  віддавали перевагу більш м’яким волоссям коней, а то і зовсім звичайні зубочистки, зроблені з гусячого пір’я або з напівкоштовних металів, на кшталт бронзи і срібла.
    Якийсь Ентоні Вуд в 1690 році у своїй біографії повідав про «покупку зубної щітки» у іншого чоловіка. Було б нерозумно припустити, що трохи раніше люди не називали щітки таким чином, просто Ентоні виявився першим, хто записав назву інструмента саме таким, яким ми його знаємо сьогодні.


    Чоловік на ім’я Вільям Аддіс створив першу зубну щітку, що пішла під масове виробництво. Він взяв малу кістка тварини, виконав в ній отвори, в яких закріпив щетину, і отримав справжню зубну щітку! Вона була настільки проста у виготовленні і в той же час неймовірно ефективна. 
    Щорічно в усьому світі 26 червня відзначають День народження зубної щітки. Саме в цей день в далекому 1780 році в Англії налагодили перше промислове виробництво цих чудових пристосувань для очищення зубів. 
    Нас з дитинства привчають чистити зуби двічі на день і в сучасному світі без цього засобу особистої гігієни, мабуть, не обходиться жоден день людини. Зубні щітки допомагають нашим зубам, щоб вони були здорові, роблять наше дихання - свіжим, а нашу посмішку - сліпучою. Ми можемо не пам'ятати зробити щось інше з ранку, але ніколи не забуваємо почистити зуби.
    Подивиться пізнавальні відео та мультфільми про зубну щітку:








 

Немає коментарів:

Дописати коментар