четвер, 16 червня 2022 р.

Гавіал – найдавніший з давніх


    Крокодили – величезні хижі рептилії – сучасники динозаврів. Вони живуть на Землі 250 мільйонів років. Оселяються у річках, заплавах і озерах, заболочених місцях Африки, Австралії, Центральної та Південної Америки, Південної  Азії.
    Крокодили полюють переважно вночі. На сушу вилазять рідко, щоб погрітися на сонечку і поспати.


    Існує 11 видів крокодилів. Майже всі вони схожі між собою, за винятком гавіала. Гавіал відрізняється від інших крокодилів дуже вузькою мордою. Чим старша тварина – тим вона довша і вужча.
    Живе він в річках Індостану та Індокитаю.
    Індуси вважають гавіала священним, присвяченим Богові Вишну – творцю води.


    На кінчику носа у самців виростає м’ясиста гуля, що нагадує індійський глиняний горщик, який називають «гара». Звідки пішла назва плазуна – «гаріал» або «гавіал».


    Гавіал – відмінний рибалка. Завдяки своїй вузькій морді він найшвидше від інших крокодилів плаває у воді, хапаючи слизьку рибу гострими зубами.



    Маленькі гавіали з’являються на світ з яєць. Біля води самиця риє ямку, відкладає у неї 35-60 яєць і закриває рослинами. Вдень гніздо нагріває жарке сонце, а вночі самиця охороняє  кладку. Через 60-80 днів з’являються на світ малята. Мати підштовхує їх до води  (адже не може вузькими щелепами взяти їх до пащі). Протягом кількох тижнів вона охороняє малечу від хижаків.
    Гавіал - один із найрідкісніших крокодилів, занесений до Червоної книги.
     У Індії розводять гавіалів на крокодилових фермах. У 1981 році першу партію плазунів випустили на волю. У 1975 році в країні було лише 70 особин, а зараз до 1500 тварин. На жаль, лише 1 з 40 маленьких гавіалів в природі досягають зрілого віку.
    Для людей ці крокодили безпечні, не дивлячись на великі розміри.
    Щорічно 17 червня, починаючи з 2017 року, у всьому світі відзначають Всесвітній день крокодилів.
    Всесвітній день крокодилів покликаний привернути увагу до важкого становища крокодилів і алігаторів в усьому світі, які знаходяться під загрозою зникнення.
    Подивись відео про життя цих крокодилів:




Немає коментарів:

Дописати коментар