середу, 1 червня 2022 р.

Дитина не сама…


    Діти - це головна радість і надія для батьків. Вони справжнє майбутнє не тільки для держави, а й для всього світу.
    Кожного року в перший день літа відзначається Міжнародний день захисту дітей. Це одне із найстаріших міжнародних свят. Свято звертає увагу на проблеми дотримання прав і охорони здоров’я дитини, які досі є однією з найбільш актуальних проблем у багатьох країнах.
    З початку повномасштабної агресії проти України військовослужбовці збройних сил держави-агресора вчиняють численні воєнні злочини  проти дітей.
    Незважаючи на численні заклики міжнародних інституцій неухильно дотримуватися норм міжнародного права, кількість злочинів, вчинених Російською Федерацією проти дітей України, збільшується із кожним днем.

    У зоні бойових дій діти гинуть, зазнають катувань і отримують серйозні травми, що можуть призвести до інвалідності.
    Нерідко дітей змушують стати солдатами, що збільшує ризик травмування та завдання шкоди іншим.
    Брак їжі, особливо серед збіднілого населення, призводить до недоїдання та ослаблення імунної системи.
    Погані житлові та санітарні умови сприяють розповсюдженню інфекційних захворювань.
    Нестача медикаментів, медичного персоналу й якісних медичних послуг збільшують рівень смертності та показник захворюваності у воєнний час.
    Багато дітей втрачають батьків, братів і сестер, друзів і родичів. Діти, які стали сиротами, часто змушені жити на вулиці, де ризик опинитися в рабстві, почати вживати наркотичні засоби чи алкоголь значно вищий.    
    Зруйнована інфраструктура створює перешкоди для освітнього процесу й нерідко зовсім його зупиняє. Закриття шкіл не лише закриває доступ до освіти та потенційних кар’єрних можливостей, але й позбавляє дітей одного з найважливіших захисних чинників.


    Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні спільно з Офісом Президента, радником — уповноваженою Глави держави з прав дитини та дитячої реабілітації, Міністерством соціальної політики запустили загальнонаціональну інформаційну кампанію «Дитина не сама: інструкція з турботи».
    Мета кампанії — привернути увагу суспільства до порушення прав дітей під час війни та надати вичерпну інформацію, як розв’язувати ці проблеми. Зокрема, йдеться про права дітей, які через війну залишилися без піклування батьків та потребують турботи й тимчасового дому. Кампанія доноситиме інформацію про те, як правильно підтримувати й захищати права дітей, котрі залишилися без батьківського піклування.
    В Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії російської федерації загинули 243 дитини, 446 дитина була поранена.


Немає коментарів:

Дописати коментар