четвер, 17 лютого 2022 р.

Чому не мерзнуть лапи?

 

    Дивлячись, як тварини швидко бігають і граються на сильному морозі, мимоволі думаєш: невже їхні лапи не мерзнуть? А про тих, хто живе на Північному полюсі, годі й казати.

    На морозі лапи не тільки не повинні мерзнути, а й ще бути швидкими. Як звірові та птиці переносити холод і залишатися на ходу? Бо якщо утеплити лапи звіра шерстю або ноги птиці пір’ям, вони втратять необхідну для полювання чи втечі рухливість. А у хижаків ще й пазурі мають справно працювати!


    Природа знайшла вихід із цієї непростої ситуації. Щоб зменшити втрату тепла через не захищені від холоду кінцівки, тварини знижують у них температуру крові. У білих ведмедів, песців та моржів температура лап становить лише чотири градуси. Лапки полярної чайки на дотик зовсім крижані, але птах від цього ні крапельки не страждає.


    Лапи полярних жителів забезпечені чудовим механізмом теплообміну. Кров, що віддала своє тепло, тече вгору по судинах до серця. Тепла кров біжить судинами вниз, до лап. Ці судини розташовані близько одна до одної, і холодна кров під час руху вгору зігрівається. Тож цей внутрішній механізм рятує серце від температурного перепаду. Такий «вбудований радіатор» допомагає полярним тваринам не тільки зберігати тепло, а й позбуватися його надлишку при сильних фізичних навантаженнях.

    Подивись пізнавальне відео і дізнайся які тварини мешкають в Арктиці



та цікавий мультфільм


По сторінках журналу «Розумашки».


Немає коментарів:

Дописати коментар