вівторок, 2 листопада 2021 р.

Тварини- екстремали


 

    Людину завжди цікавили межі її фізичних можливостей. Швидше, вище, сильніше…Різноманітні змагання та поєдинки, розподіл перших, других і третіх місць, почесні титули і звання …
    У тваринному світі все набагато простіше. Ставити рекорди тварин змушує саме життя.

Гепард.


    Гепард – рекордсмен з бігу на короткі дистанції, він розвиває швидкість до 100 км/год., при цьому мчить стрибками до 6-9 метрів завдовжки! Для порівняння, швидкість найкращого бігуна серед людей – приблизно 38 км/год. За дві секунди гепард прискорюється до 72 км/год. – швидше, ніж найсучасніший автомобіль!

    Мешкає гепард у саванах Західної Африки. На відкритих просторах засідку не влаштує – усе перед очима, тому потенційну здобич хижакові вдається зловити тільки під час швидкісного «забігу». До речі, якщо гепардові не вдається зловити «обід» на перших 500-600 метрах гонитви, то він зійде з дистанції, бо швидко втрачає сили.

    Одного разу гепард подолав відстань приблизно 650 метрів за 20 секунд, тобто його швидкість становила 120 км/год.

Подивись відео про гепарда:


Сокіл-сапсан.


    Сокіл-сапсан – найшвидша істота на землі. Помітивши здобич, сокіл складає крила й починає пікіруючий політ, тобто, в буквальному розумінні, падає з неба з неймовірною швидкістю – 320 км/год.! Хоча його середня швидкість у горизонтальному польоті – всього 50 км/год. Перед тим як схопити здобич, сокіл різко гальмує і випрямляє вперед лапи, щоб могутніми кігтями одним ударом збити жертву на землю. Здобиччю сокола стають різноманітні птахи – голуби, кулики, воронові, стрижі, ластівки.

Подивись відео про сокіла-сапсана:



Летючі риби.



    У тропічних і субтропічних водах мешкають риби, які … вміють літати. За такі здібності цю групу риб так і прозвали – летючими. Літають, а точніше, розганяючись, вистрибують з води, риби не задля втіхи, а рятуючись, таким чином, від хижих риб, кальмарів і морських птахів, які не проти ними пообідати. Дальність польоту становить від 50 до 150 метрів, а висота – до метра. Над водою риба може планерувати протягом 10, а іноді й 30 секунд, розвиваючи швидкість до 60км/год.
    На відмінну від птахів, «у польоті» летючі риби плавниками, як крилами, не махають, хоча можуть, злегка повертаючи їх, корегувати напрям.
Подивись відео про летючих риб:


Полярний крячок.


    Полярний крячок – справжній мандрівник серед птахів і рекордсмен за дальністю польотів. Після закінчення гніздового сезону він робить переліт на південь з Гренландії до Антарктиди дальністю 71 тисяча кілометрів. Усього ж за тридцять років свого життя полярні крячки пролітають відстань, що дорівнює трьом польотам на Місяць і назад!
    За допомогою мініатюрних електронних геолокаторів ученим-орнітологам удалося  поспостерігати за крячками протягом усього маршруту їхнього польоту. Як з’ясувалося, переліт на південь триває від 70 до 103 днів, при цьому крячки розвивають середню швидкість 330 км за день.


Немає коментарів:

Дописати коментар