середу, 10 листопада 2021 р.

Зварю тобі борщику


     Борщ – основна перша страва української кухні. Він здавна є символом міцної країни: усі складники у полив’янім горщику варяться, бурлять, а потім, мліючи, передають аромати й смаки одне одному, стають одним цілим – багатим, наваристим, густим борщем.
     Слово «борщ» походить від старослов’янського «б’рщь» (буряк).


    Червоний борщ: капуста, буряк, морква, петрушка (пастернак), картопля, цибуля, червоний перець, квасоля, м’ясо ( у піст – гриби), помідори.

    Закислювали борщ сироваткою, кислим молоком, кислою капустою, ягодами або нестиглими яблуками. Томатна заправка з’явилась в українському борщі лише в кінці 19 – на початку 20 століття, коли в Україні остаточно прижилися американські помідори.



    Зелений борщ (весняний): щавель, кропива, лобода, молоде листя буряка, морква, цибуля, м’ясо (у піст – гриби або риба), варене яйце, сметана.

Однакового борщу не буває. 

    У кожному куточку України – свій борщ. На Закарпатті варять борщ «львівський», з буряка та картоплі. На Чернігівщині готують борщ щонайменше за сімома рецептами. На Житомирщині варять борщ із в’яленими в’юнами та грибами. Із «вушками» та грибами – це переяславський борщ. На Запоріжжі та Січеславщині – зі смаженими линами та карасями. На Полтавщині – з галушками.
    Єдиного рецепту борщу не існує. Головне – вкласти у його приготування душу.
    На честь українського борщу назване містечко Борщів на Тернопільщині. Щоосені тут проводять фестиваль «Борщ-їв».
    
    Борщ – сакральна страва для кожного українця. І про нього – сила-силена всіляких приказок і прислів’їв, насичених дотепним гумором. Прочитай деякі з них і встанови відповідність між ними та їхніми значеннями.





Послухай уривок з книги Тетяни Мензатюк «Зварю тобі борщику»


подивись МУЛЬТИКИ:

«Як українці борщ винайшли. 1 серія «Книга-мандрівка. Україна»


«Моя країна – Україна (2009-2014). Серія 21 -- Казочка про місто Борщів Тернопільщина.»


ТА ЗАСПІВАЙ ВЕСЕЛУ ПІСЕНЬКУ:
«Фабрика Естради Тетяни Піскарьової – Борщі»



Немає коментарів:

Дописати коментар