понеділок, 15 лютого 2021 р.

Секрети мильних бульбашок.

     Мильні бульбашки…
    Про що ти подумав? Свято, гарний настрій, літній день. А чи знаєш ти, що бульбашка – об’єкт багатьох наукових досліджень? Поважні професори й академіки  пускали їх тисячами, щоб вивчити різні явища. 
    Дослідимо і ми цей, здавалося б, несерйозний  об’єкт.



    

    Що таке мильна бульбашка?
    Усі знають, вона складається з води і мила.
    А з чого складається оболонка мильної бульбашки?
    Пам’ятаєш, що таке молекули? Отже, у мильній бульбашці є молекули мила і молекули води.
    У молекул мила є «голова» і «хвіст». А молекула води схожа на голову Міккі-Мауса. Уяви два  скельця, між якими налили воду. Скельця – це молекули мила, а вода – це вода. Так і молекули мила з двох сторін «захоплюють» молекули води: з’являються дві мильні стінки, між якими «плаває» вода.


 
   А тепер проведи дослід.
З    роби трикутну або квадратну рамочку, спробуй за її допомогою запустити мильну бульбашку. Вона вийшла трикутною? Квадратною? А може, як сердечко?        Звичайно ж, ні!
    Хоч як би ти намагався, бульбашки завжди будуть круглими. Причина цього – сили поверхневого натягу рідини, Вони завжди діють там, де є будь-яка рідина. Під їх впливом мильна бульбашка за законом фізики має займати якомога менше місця. А найкомпактніша форма у природі – це куля, а не куб або піраміда.



    Ми звикли до того, що час мильний бульбашок – літо. Але пускати бульбашки взимку набагато цікавіше, аніж влітку. Спробуй!
    Розчин можеш зробити сам:столову ложку мийного засобу розчини у склянці води і додавай чайну ложку гліцерину (він продається в аптеці).
    Пам’ятай, що бульбашки замерзають тільки при мінус  7°С і нижче, тому перш ніж дивувати друзів, дізнайся прогноз погоди або подивись на градусник.

Подивись відео «Як зробити велетенські мильні бульбашки»

      
  та мультфільм «Ескімоска. Мильні бульбашки»




По сторінках журналу «Розумашки».




 

Немає коментарів:

Дописати коментар