середа, 24 липня 2024 р.

Польоти без крил

    Людиною в усі часи рухало прагнення осягнути незвідане, розширити межі своїх можливостей, піднятися в повітря й полетіти, як птах. Це сьогодні для нас літак чи гелікоптер - звична річ. А раніше...

Брати Монгольфʼє 

     «Швидше приготуй побільше шовкової матерії, мотузок і ти побачиш одну з найдивовижніших у світі речей», - таку записку одержав у 1782 році Етьєн Монгольфʼє, власник паперової мануфактури у Франції, від старшого брата Жозефа. Послання означало, що нарешті знайдено засіб, за допомогою якого можна піднятися в повітря. Цим засобом була наповнена димом оболонка. Після багатьох експериментів Монгольфʼє побудували величезну повітряну кулю діаметром понад 10 метрів, яку назвали аеростатом. Демонстрація його відбулася 5 червня 1783 року в присутності великої кількості глядачів. Куля шугонула вгору. Протокол, скріплений підписами посадових осіб, засвідчив усі деталі події. Офіційно було зафіксовано винахід, що відкрив шлях  повітроплаванню.


    Знаменний момент, коли з’явилися повітряні кулі, розбурхав суспільство. Людям не терпілося побувати в небі. Ризик польоту людей був великий, тому першими повітроплавцями стали тварини. Перший політ з живими істотами на борту стався в Парижі в Версалі 19 вересня 1783, де крім сотні тисяч людей головним глядачем став король Людовик XVI.
    На очах у всіх повітряна куля піднялась в повітря на борту з вівцею, куркою і качкою. Виріб об’ємом 1200 м3, вагою 400 кг знаходилась в польоті 10 хвилин. Для його руху знадобилося 2 пуди соломи і 5 фунтів вовни. Упевнившись в тому, що тварини нормально перенесли політ і перебування на висоті, було прийнято рішення відправити в подорож по безкрайніх небесним просторам людей.


    Вперше в історії польотів на повітряних кулях випробувати на собі всі принади повітроплавання зважилися Пілатр-де-Розьє і маркіз д’Арланд. Політ відважних небесних мандрівників, подарований Монгольф’є, стався в 1783 році 21 листопада близько 14:00 в саду замку ла-Мюет (Передмістя Парижа). Аеростат вознісся вгору на 1000 метрів від землі і пролетів 9 км, радуючи глядачів 25 хвилин. Подолавши відстань через Сену, мандрівники приземлилися на пагорбі Бют-о-Кай. Пілатр-де-Розьє і маркіз д’Арланд стали національними героями, а прізвище Монгольф’є назавжди закарбувалася в історії.


    Минуло багато років - винахід братів Монгольфʼє було вдосконалено. Від самого початку розвитку аеростатів пілоти прагнули піднятися вище, пролетіти далі й протриматися довше в повітрі. Так виникло спортивне повітроплавання. Складність його полягає в тому, що куля летить лише в тому напрямку, куди дме вітер, і немає жодних додаткових можливостей маневрувати. Пілот повинен вміти точно розрахувати, у який момент, у якому місці та з якою швидкістю зайняти потрібну висоту.
    Щороку в усьому світі проходять повітроплавальні фестивалі й змагання. Центр українського повітроплавання - місто Камʼянець-Подільський, де проводять змагання й показові польоти пілотів на повітряних кулях. У жовтні 2014-го тут пройшла Міжнародна фієста, присвячена 230-літтю повітроплавання в Україні.


Немає коментарів:

Дописати коментар