четвер, 14 грудня 2023 р.

Ці дивовижні мавпи


    Мавпи – жваві, веселі й кмітливі тварини. Мавпи найближчі родичі  людини серед усього тваринного світу. Зоологи об’єднали мавпу і людину в один загін,що має назву примати ( це слово походить від латинського «приматес» - найперші).
    Мавпи – найкмітливіші істоти серед тварин і поступаються за розумовими здібностями лише людині. І свої почуття  вони виявляють так само,як людина: сміються, плачуть, радіють, гніваються, дивуються.


    Найменші та найбільші. У природі існує понад двісті видів мавп, які поділяються на напівмавп  та справжніх мавп. Найменша у світі мавпочка -  мишачий лемур-мікроцебус – має довжину тулуба  (без хвоста) всього 12 – 13 см, а важить ця мавпочка лише 45 – 60 г. Карликові лемури з Мадагаскару важать 60г  при довжині тіла 23 – 25 см.


    Маса орангутангів з острова Калімантан – до 200 кг. Найбільша  ж мавпа на землі -  горила, її маса величезна – до 350 кг, а зріст сягає двох метрів.


    Снігові мавпи. Мавпи живуть не лише у жарких тропічних краях. Макаки з Північної Японії не бояться холодів,за що їх називають сніговими мавпами. Їхнє тіло вкрите густим,пухнастим хутром. Взимку макаки годинами сидять у гарячих вулканічних джерелах. Вони гріються там ніби у ваннах цілими родинами.

    Уакарі – єдині короткохвості мавпочки Південної Америки. Вони завдовжки 45-50 см із пухнастим невеличким хвостом. У цих мавпочок довга шовковиста шерсть, а мордочка гола, не вкрита волосяним покривом. Якщо уакари схвильована або перелякана, то її мордочка червоніє. Живуть ці мавпочки невеликими зграйками. Живляться плодами, листям і насінням.

    
    Мавпа – ревун. Ці мавпи, що мешкають в Америці, розміром з собаку. Але природа наділила їх дивовижно гучним голосом. Навіть громоподібне ревіння лева не таке голосне, як рик ревуна. «Заспівує», зазвичай ,старий самець, далі «естафету» підхоплює той, що стоїть за ним по рангу. І раптом уся зграя починає голосити так гучно, що можна оглухнути, навіть, затуливши вуха.
    Цей жахливий концерт може тривати декілька годин. Кричать ревуни переважно вранці та увечері, а інколи – навіть уночі, бо нерідко не сплять і ночами. Крики цих мавп можна почути на відстані п’яти кілометрів.


    Золотавий левиний томарин. Золотаві томарини  - найяскравіші з-поміж усіх мавп, але й найбільш рідкісні. Живуть золотаві томарини лише в одному місці на Землі – джунглях Бразилії. У дикій природі їх залишилося дуже мало.


    Лангур – невелика тендітна мавпочка з довгим чіпким хвостом. Легка і жвава, вона стрибає у довжину на 10 метрів! Живуть лангури гуртами.
    Коли у лангурихи народжується малюк, про неї та мавпенятко піклуються всі самиці гурту.


    Мавпа-носач – дуже цікава тварина. Народжуються маленькі носачі з невеликими кирпатим носиком. Зростає мавпеня, збільшується й ніс. У деяких самців ніс сягає довжини 18 см і мов груша звисає над ротом.
    Гучними криками носачі перегукуються між собою та сповіщають родичів про небезпеку. Живуть диво-носачі у мангрових лісах на островах Борнео та Калімантан (південна Азія) групами по 20 особин.
    Вранці та увечері вони збираються разом на «концерт» із «співами». Раз у рік носачиха народжує кирпатеньке мавпеня з блакитним личком. За три місяці личко стає сірим,а пізніше – коричневим,як і в дорослих мавп.


    Мармозетки, або ігрунки. Невеликі симпатичні мавпочки,які живуть у тропічних лісах Південної  Америки. Усі ігрунки мають довгий пухнастий хвіст. Ці жваві, грайливі, миролюбні мавпочки живуть родинами по 5-8 особин.


    Павіани – доволі великі мавпи. Довжина їх тіла до 120 см, маса – до 50 кг. Цих тварин називають собакоголовими, бо вони мають видовжену,як у собаки,морду. День павіани проводять на землі,а ввечері вилазять на дерева і сплять там, сидячи, щільно притулившись одне до одного.



Немає коментарів:

Дописати коментар