четвер, 13 липня 2023 р.

Секрети продуктів: соняшникове насіння.

 


    Звичний для тебе сонях із їстівним насінням належить до трав'янистих рослин. А те, що тобі здається великою квіткою, насправді — велике суцвіття: скупчення дрібних квіточок.

    Сонях однолітній зазвичай виростає до 2,5 метра, хоча в Україні ростуть і соняхи-рекордсмени заввишки до 4 метрів. А рекордне у світі суцвіття соняха сягнуло 82 сантиметрів у діаметрі.

    Якщо довго-предовго і уважно - преуважно (як люблять учені) вдивлятися в голівку стиглого соняха, то можна помітити, що його насіння росте не як-небудь, хаотично, а в певному порядку. Насінини складають візерунок, закручений по спіралях, і спіралі ці — неабиякі, а справжнісінький «золотий еталон» пропорцій!

    Математики навіть розрахували ці пропорції і були вражені, знайшовши їх у найрізноманітніших живих організмах.

    Уяви лишень, що й наша галактика — це також гігантська спіраль, закручена згідно з пропорціями, що відображені насінням соняха!

    Нічого собі квіточка!

    Комахи чи вітер переносять пилок соняхів від одного до другого, і після цього у кожній квітці починає рости плід — насінинка.

    Нині соняхи вирощують здебільшого заради насіння, з якого виготовляють чудову олію. Її використовують під час готування різних страв, додають до салатів, з неї роблять маргарин. Насіння соняшника дуже поживне, містить від 18 до 22 відсотків протеїнів та інших корисних речовин.

    Багато людей полюбляють лузати соняшникове насіння. Його злегка підсмажують і солять. А ще насінням годують пташок і різних маленьких тваринок. Борошно з насіння використовують як добавку до випічки. Крім того, соняшникова олія входить до складу шампунів, губних помад, кремів для рук, лосьйонів для тіла й гігієнічних засобів для немовлят. Її навіть використовують при виготовленні моторних мастил.

Пропонуємо переглянути цікаве відео:

Казка про соняшникове насіннячко


Звідки береться олія?



Це наше і це твоє. 
Одна з найбільших країн-виробників соняшникової 
олії у світі - наша!






Немає коментарів:

Дописати коментар