четвер, 22 червня 2023 р.

Таємниці тропічного лісу


     Дощові тропічні ліси ростуть у теплому кліматі екватора. Дощі тут ідуть майже щодня, і кількість опадів настільки значна, що за дві години їх може випасти стільки, скільки в нас випадає за півроку! А температура повітря впродовж року становить близько 26-27 градусів тепла. У такому вологому й теплому кліматі рослини ростуть цілоріч.


    Крони дерев практично не пропускають світло, тому в нижній частині тропічного лісу панує напівтемрява і  утворюється мало підліску. Пересуватися таким лісом досить легко. Проте ті ділянки, де з якихось причин у затінку лісу з’явився просвіт, швидко заростають деревами, ліанами і чагарями. Ці хащі стають настільки щільними, що людина змушена прорубати собі дорогу сокирою або спеціальним довгим ножем – мачете. Такі важко прохідні ліси називають джунглі.


    На одному гектарі тропічного лісу можна зустріти до 300 видів рослин! Дерева тут дуже високі, 40-50 м заввишки. Усі рослини прагнуть «видертися» ближче до сонця, тому в тропічних лісах росте чимала кількість ліан, які обплітають стовбури дерев до самого верху. Багато рослин пристосувалися обходитись без ґрунту: так вони живуть на гіллі та стовбурах дерев, а воду отримують прямо з повітря через спеціальне повітряне коріння. До них належать орхідеї, багато папоротей.


    Птахи тропічних лісів мають яскраве оперення. Тут живуть найменші птахи на Землі – колібрі. Це єдині у світі птахи, які вміють літати назад. Вони здійснюють до 100 помахів крилами за 1 секунду! Харчуються нектаром.


    У туканів величезний яскравий дзьоб. Вони харчуються різними рослинами та плодами, переважно бананами. Свою назву ці птахи отримали за характерний звук, на кшталт «Токано!», який видають деякі види цих птахів.


    У тропіках живуть деревні жаби. Більшість з них отруйна. Їхня отрута може паралізувати й убити навіть велику тварину, тому її використовують мисливці для просочування стріл.


    Найбільші гризуни у світі – капібари – мешкають у басейні Амазонки по берегах річок і водойм. Капібари – чудові плавці. Мешкають вони групами по 10-20 осіб і харчуються рослинною їжею.


    Є в тропічних лісах і хижаки: змії, крокодили, ягуари, пуми. Тут мешкає одна з найдовших у світі  змій – анаконда. Вона нерухомо чатує на різних ссавців біля води. Змія душить свою жертву, обвиваючи кільцями, а потім заковтує цілком, розширюючи при цьому пащу до неймовірних розмірів.


    У світі щорічно 22 червня відзначають Всесвітній день тропічного лісу. Головна мета цього дня -  підвищення обізнаності та заохочення дій по захисту тропічних лісів світу. Близько половини всіх лісів на нашій планеті припадає на тропічні ліси. У більшості країн, де вони ростуть, незаконні рубки є звичайним явищем і серйозною проблемою. В результаті браконьєрського вирубування мільйони видів тварин і рослин втрачають середовище проживання і, як наслідок, зникають.

    Подивись пізнавальне відео про тропічні ліси:




Немає коментарів:

Дописати коментар