пʼятниця, 23 серпня 2024 р.

Синьо-жовтий колір нашої свободи

    День Державного Прапора України щорічно відзначається 23 серпня. Це важливе державне свято, яке символізує національну єдність, гордість та незалежність українського народу. У 2024 році цей день припадає на п’ятницю.
    Ідея відзначення Дня Прапора з’явилася не так давно, але швидко знайшла своє місце серед державних свят України. Офіційно День Державного Прапора було встановлено у 2004 році указом Президента України Леоніда Кучми. Ця дата була обрана не випадково — саме 23 серпня 1991 року група депутатів вперше внесла синьо-жовтий прапор до зали Верховної Ради України, що стало важливим кроком у процесі здобуття незалежності.
    День Державного Прапора — не просто офіційне свято, а символ національної гідності та незалежності, що має глибоке значення для кожного українця. Синьо-жовтий прапор став символом боротьби за свободу і незалежність, особливо в сучасний період, коли Україна відстоює свою територіальну цілісність. Цей день нагадує нам про важливість національної єдності та про те, що кожен з нас є частиною великої та могутньої країни.
    Вшанування прапора — це спосіб виразити нашу солідарність і повагу до всіх тих, хто боровся і продовжує боротися за мир і процвітання нашої держави. Отже, День державного прапора України — це не лише історична пам’ять, але й жива традиція, що надихає та об'єднує українців на шляху до світлого майбутнього.

 

середа, 14 серпня 2024 р.

Най-най-най-най-прудкіші

 


    У природі є багато цікавих істот, які здатні захопити уяву своїми неймовірними здібностями, а саме вмінням дуже швидко рухатися. Мені, бібліотечному котові Кексу, стало дуже цікаво: а хто ж серед тварин найпрудкіший? А вам це цікаво? Давайте дізнаватися  разом.
Най-най-най-най-прудкіші від користувача Молодший відділ

четвер, 1 серпня 2024 р.

Чари підводних глибин

 

    Поглянь на глобус: понад дві третини поверхні Землі займають моря й океани. Вони сполучаються протоками й разом утворюють Світовий океан. Його безкраї простори завжди вабили людину, а підводний світ своїми численними багатствами притягував, наче магніт, і допитливих учених, і відчайдушних авантюристів. У Світовому океані зародилося життя. Там живе більш ніж половина всіх відомих на Землі живих істот!

    Існує близько 13 000 видів риб, що живуть у морі! Моря, як і країни, бувають холодні й теплі. Деякі риби живуть у більш холодному відкритому морі, далеко від берега. Інші - у теплих і невеликих тропічних морях. Багато тропічних риб мають чудове яскраве забарвлення й різноманітні малюнки.

    Рибу-пилку називають так через довгий, усаджений гострими зубцями кістяний «ніс», потрібний їй для того, щоб викопувати з морського дна всіляку живність. Утім, якщо загрожує небезпека, зубастий «ніс» стає грізною зброєю.


 ...Оповивши хвостом стеблинку водорості, завмерла дивна рибка з головою, точнісінько як у казкового горбоконика. От її й назвали морським коником. Коні бувають різної масті - гніді, булані, вороні. А морський? У нього свого постійного кольору немає. Сяде на буру водорість - сам стане бурим, сяде на зелену - позеленіє. 

 

    Поруч із морським коником живе інша рибка - тоненька й довга. Хвостик - гострий, носик - гострий. От її й назвали рибою-голкою. Хоч вона й «голка», а вколоти нікого не може - м’яка.


    Кит - найбільша у світі тварина. Китова паща немов би перегороджена безліччю рогових пластинок з бахромою по краях – китовим вусом. Набере кит у рот води, потім через вус її процідить. Вода виливається, а дрібні рачки, рибка залишаються. Кит, хоч і живе у воді, - зовсім не риба, а звір-ссавець. 

 

    Кашалот - теж кит, тільки зубастий. Вусів у нього немає, зате є величезні зубища, якими хапає здобич - кальмарів і восьминогів.


     Дельфіни - теж зубасті кити, тільки значно менші. Це - найрозумніші морські тварини. Дресировані дельфіни виступають у морських цирках: весело стрибають через обруч, грають у «баскетбол»,танцюють, катають на спині дресирувальника. Вони - чудові плавці: легко обганяють швидкохідні судна. І ніколи не залишать родича в біді: пораненому або хворому допомагають плисти, підтримуючи на поверхні, щоб міг дихати. Бувало, що дельфіни рятували й людей.


     Живуть у морі й люті хижаки - акули: бувають зовсім маленькі, розміром з олівець і вагою 200 г, а є величезні - до 20 м завдовжки, вагою до 20 тонн. Акула вловлює запах крові на відстані 2 км, може почути навіть серцебиття людини.


    Там, де промені сонця пробиваються крізь водяну товщу, добре видно дно. Тут дуже красиво! Навіть квіти ростуть - яскраві, з довгими пелюстками. Та насправді це - не квіти, а тварини-актинії. Їхні «пелюстки» - пекучі, як кропива, щупальця. Усередині «чашечки» - рот. Ловитиме рибка ґав, зачепить «пелюстку» - і негайно потрапить на обід актинії. Актинії на дні стоять нерухомо, тільки щупальцями ворушать. Але можуть і подорожувати.


    По дну плазують молюски у своїх вигадливих раковинах. Актинія чіпляється до такого будиночка та їде...
    Знайде рак-самітник порожню раковину - от і добре, чудовий будинок, саме за розміром! І оселиться в ньому - тільки клешні й вуса стирчать. Так, разом із хаткою й актинією, і подорожує. А підросте, дім йому стане замалий - він знайде інший, більший...


    За молюсками полюють яскраві морські зірки. Побачать раковину, обхоплять її, променями відкриють стулки й виїдять мешканця...
    Море ховає ще так багато таємниць, і, може, саме ти відкриєш одну з них?!