понеділок, 19 лютого 2024 р.

Золотий непокірний тризуб



     19 лютого  в Україні відзначають День Державного герба України.Знак тризуба й жовто-блакитні кольори українці вибрали не випадково. Ще у прадавні часи, коли люди жили племенами та родами, кожна громада мала власний символ, тотем: зображення звірів, рослин.


    Знак тризуба вже понад тисячу років тому шанувався не тільки, як символ племені, а й як магічний знак, оберіг.
    У Київській Русі тризуб означав князівську владу. Його карбували на монетах, ставили на міждержавних угодах тих часів. Тризуби є на цегляних плитках будівель у Києві, на стінах церков, замків, палаців, зброї, посуді. Виконані у бронзі та сріблі, тризуби прикрашали пояси дружинників княжого війська, їх зброю та знамена.


    Тризуб як власний герб на монетах карбував давній правитель Руської землі князь Володимир. До нашого часу дійшли перші руські монети зі срібла та золота – так звані срібники та златники з чітким зображенням тризуба. Цей геральдичний знак трактується і як зображення сокола в польоті, і як знак триєдиного Бога. Середній промінь тризуба також можна подати як проростаюче житнє зерно або древній знак магічного яйця-райця, котре, згідно з давніми віруваннями та легендами, послужило, основою світу…


    Тому цілком виправдано, що після здобуття Україною незалежності, тисячолітній тризуб знову став її державним символом.


Немає коментарів:

Дописати коментар