пʼятниця, 10 листопада 2023 р.

Говоріть красиво

 

    Щорічно другої неділі листопада відзначається Міжнародний день скоромовок. А ти любиш скоромовки? Ще є час вивчити одну-дві... Адже скоромовка — це не лише дитяча розвага. Саме скоромовки допомагають шліфувати навички мовлення, боротися з вадами дикції.
    Бездоганна дикція — запорука твого успішного майбутнього. Від того, наскільки чітко та послідовно ти висловлюватимеш свої думки, залежать не тільки оцінки в табелі, але й прихильність оточуючих. Недарма у Стародавній Греції судову справу частенько вигравав не постраждалий, а блискучий оратор, той, хто володів даром красномовства і вмів схилити публіку на свій бік.
    Якщо ти відчуваєш труднощі в спілкуванні з друзями: тебе часто не розуміють, перепитують, просять повторити сказане — вивчай скоромовки. Розминку за допомогою скоромовок використовують телеведучі, актори, політики, співаки, педагоги. Тож якщо ти мрієш про успішну кар’єру та публічне визнання, вчися декламувати чисто і виразно — шліфуй вимову незручними «швидкісними» віршами.
   Влаштуй змагання з друзями: цікаво, хто з вас найвправніший оратор? Однак не варто одразу намагатися швидко вимовляти текст. Спочатку покладіть скоромовку на язик: повільно прочитайте, з’ясуйте значення невідомих слів, повторіть кілька разів. Швидше. Ще швидше!
    Під час війни навіть скоромовки набувають іншого сенсу та оновлюються. Тому пропонуємо покращити свою вимову та підняти бойовий дух з сучасними версіями відомих скоромовок.
    -  Клара для Карла вкрала байрактара. 
    -  Українські волонтери волонтерять-волонтерять, всі червоні хрести переволонтерять, всіх без бронежилетів забронежилетять, без тепловізорів затепловізорять, а недобайрактарених забайрактарять, усі збори і банки закриють і збирають, що й долари не міняють. 
     -  Дзижчала верещала бджола у кожусі на вухо мусі. Кликала лелеку, колотила кобилі дзвонити у дзвони, з хати до хати, з порога до порога, що прийшла перемога.





Немає коментарів:

Дописати коментар