четвер, 31 серпня 2023 р.

Ох, і хитруни!


    Усім відомо, що в природі зазвичай перемагає той, хто більший, швидший і сильніший. А як же бути меншим, слабшим і не таким прудким тваринам? Скласти лапки й чекати, поки їх з’їдять?.. Тож не дивно, що деякі з них, аби вижити, змушені застосовувати різні хитрощі. Дехто взагалі вдається до відвертого обману й живе собі розкошуючи. А подеколи може втерти носа навіть людині.

«Щедра» матуся.


    Геніальний вихід знайшла зозуля: аби не марнувати часу і сил на висиджування й виховання пташенят, вона підкидає власні яйця в чужі гнізда. Ще й вибирає такі гнізда, де її яйця пасуватимуть і за кольором, і за розміром.  


    Після появи на світ кмітливе зозуленя поводиться точнісінько так само, як і його зведені брати і сестри. І прийомні батьки годують підкидька, навіть не здогадуючись, що їх ошукали.

Неперевершений актор.


    Що робити, коли ти не здатен ні дати відсіч ворогу, ні навіть утекти від нього? Треба прикинутися …трупом! Саме так виживає маленький і повільний віргінський опосум. І це йому настільки добре вдається, що хижаки намагаються обійти цього «здохляка» здалеку. Бо  мало того, що в разі небезпеки опосум падає й заклякає – він ще й починає смердіти, як справжня падаль. Тож як їжа ворогів він не цікавить, що йому й потрібно.

Хоч і священний, але ж крадій!


    Лангури Ханумана поширені повсюди в Індії – поблизу храмів. Там цих тварин шанують як священних. Навіть назву їм дали на честь  бога Ханумана – сміливого, сильного і …хитрого. Загалом, ці мавпочки – досить мирні, але все одно завдяки своїй безкарності крадуть у відвідувачів усе, до чого можуть дотягнутися їхні загребущі лапенята. І їм усе пробачають, адже вони – недоторканні!

Наслідувач голосів.

    Маргі – невелике звірятко, що живе на деревах у Мексиці, належить до родини котячих. Воно уміє вельми правдоподібно видавати звуки, схожі з тим, як кричать маленькі мавпенята, потрапивши в біду. На цей заклик поспішають дорослі мавпи – головна жертва маргі. Також маргі може «кричати» і як великий гризун агуті, і як безкрилий птах тінамі. Без обіду такий «талант» не залишиться!

Працювати треба в команді. 

    
    Носуха – один із представників родини єнотових, що мешкають у Латинській Америці. Крім фруктів, черв’яків, комах і пташиних яєць, посухи обожнюють зелених ігуан. Звісно, їсти. Але,щоб упіймати цю велику деревну ящірку, потрібен командний підхід: отож одна носуха підіймається на дерево й лякає ігуану, а та, недовго думаючи, стрибає на землю, де й потрапляє в пазуристі лапи інших учасників «загону».
Упіймала на хробака?


    Черепахи – мудрі тварини. А деякі з них ще й підступні! Як-от грифова черепаха. Для полювання ця хитра звірина використовує власний язик, дуже схожий на рожевого черв’яка. Гігантська важезна черепаха не може ганятися за здобиччю, тому, прикинувшись великим валуном у річці, просто відкриває рот із потужними щелепами, ворушить язиком і чекає на дурну рибку, що запливає їй прямо в пащу.

Немає коментарів:

Дописати коментар