вівторок, 21 червня 2022 р.

Найвищий звір


    Жирафи – найвищі тварини в світі. Їхній зріст  сягає понад п’ять метрів. Доросла людина може вільно стати між їхніми передніми ногами. На волі ці плямисті красені живуть тільки в Африці. У пошуках їжі вони мандрують невеличкими стадами по безмежних висушених сонцем рівнинах. 


    Харчуються різноманітними рослинами, здебільшого листям дерев. Особливо жирафам смакує колюча акація. Довгі ноги та шия дозволяють їм об’їдати листя з найвищих гілок. До того ж, у жираф дивовижний язик. Він чорний і дуже довгий – витягується майже на півметра. Завдяки йому жираф може навіть власні вуха почистити.


    Зазвичай жирафи ходять повільно. Через велику вагу та тонкі ноги їм важко бігати. Та в разі небезпеки вони можуть і досить добре стрибати, і на короткій відстані навіть перегнати коня. А от по грузьких, болотистих місцях ходити зовсім не здатні. І річка для них – нездолана перешкода.

    Сплять жирафи дуже мало, близько години на добу, здебільшого стоячи. А щоб уві сні не впасти, голову іноді прилаштовують між гілками дерев.

    Ці тварини можуть обходитися без води декілька тижнів – навіть довше, ніж верблюди. А вже як трапиться нагода – випивають за раз майже 40 літрів.


    У всіх дорослих жираф на голові є ріжки. Часом трапляються і дві пари ріжок. Жирафи мають добрий зір і слух. Це дозволяє їм завчасно помічати небезпеку. Хоча цим велетням боятися нікого. Навіть леви рідко наважуються наблизитися до них Потужним ударом своїх  передніх копит жираф здатний провчити будь-якого хижака.


    Дитинча жирафи через кілька годин після народження вже починає бігати. Воно має зріст до півтора метра і важить понад 50 кілограмів. Таке от маленьке жирафенятко…

    Взагалі жирафи дуже спокійні і мирні тварини, між ними не буває конфліктів і фізичної боротьби. За свою дивовижну зовнішність і миролюбну вдачу жираф став для людини справжнім символом спокою, ніжності, мудрості і турботи.

    Щорічно 21 червня відзначають Всесвітній день жирафів. Це свято було ініційовано в 2014 році Фондом збереження жирафів з метою відзначити цю дивовижну, дуже улюблену і найвищу наземну тварину на планеті. 

    Подивись цікаві відео та мультфільм про жирафу:







Немає коментарів:

Дописати коментар