пʼятницю, 10 червня 2022 р.

Холодні ласощі

   
    10 червня кожного року відзначають дуже веселе, радісне і найголовніше смачне свято - Всесвітній день морозива .
    Сьогодні морозиво – найулюбленіші ласощі не лише дітей, а й дорослих усього світу. А з’явився популярний десерт  дуже давно – близько 5000 років тому в Давньому Китаю. Саме тоді імператор Танг, який правив у той час, наказав своїм слугам придумати страву, яка б завжди освіжала у спеку.
    Тоді кондитери запропонував правителю новинку: солодку нарізані фрукти, змішані зі звичайним снігом та колотим льодом. Цей десерт став улюбленими ласощами імператора.
    Під час бенкетів довгоногі та найшвидші раби доставляли з гір сніг, передаючи його за принципом естафети. Змінюючи один одного, вони бігли зі соєю ношею в палац імператора.
На імператорській кухні спеціально навчені кухарі дрібно кришили лід і змішували його у строгих пропорціях із соком та фруктами, доки не виходило заморожене желе.
    Для зберігання льоду викопували величезні льохи, але навіть найглибше сховище не могло зберігати дорогоцінний лід, який починав танути вже через декілька годин.
    Сотні років рецепт приготування холодних солодощів китайські кондитери тримали в суворій таємниці, передаючи секрет від одного покоління до іншого. 


    Зберігання холодних десертів у ці часи здавалося чимось фантастичним, тому лід цінували дорожче за золото. Торговці, які доставляли вишукані ласощі до імператорського столу, були у великій пошані.
    У Європі  морозиво з’явилося лише у 1292 році, коли знаменитий мандрівник Марко Поло повернувся зі своєї подорожі Азією. Марко привіз у Венецію рецепт крижаних солодощів, які він скуштував на одному із бенкетів під час подорожі.
    Мандрівник розповів місцевим жителям, що китайці вже більше 3000 років уміють робити з молока, води і фруктів за допомогою снігу смачні холодні ласощі.
    Ласощі, приготовлені за привезеним із-за моря рецептом «лимонаду» (так італійські кулінари назвали морозиво), миттєво стали найулюбленішими для італійців. Чому ж «лимонад»? Все просто: перше італійське морозиво виготовлялося із замороженого лимонного соку. Це вже потім винахідливі кухарі стали пропонувати крижані кульки зі смаком ванілі, меду та фруктів.
    Морозиво в шоколаді в 1920 році придумав власник магазину Крістіан Нельсон. Він побачив хлопчика, який довго вибирав, що купити: морозиво чи шоколадку. І тоді Нельсон вивішив об’єднати ці два смаколика в один. Так з’явилось неймовірно смачне ескімо.
    Сьогодні морозиво виготовляють практично в усіх країнах світу, окрім того існує незліченна кількість його видів. 
    Подивись цікаві мультфільми про історію виникнення морозива:



та послухай веселу пісеньку



Немає коментарів:

Дописати коментар