вівторок, 16 березня 2021 р.

Обережно! Тобі зустрілися чужі собаки.

     


    Собаки - чудові істоти. Якщо вони знайомі і доброзичливі. Але бувають собаки не дуже добрі. І геть злі. Найчастіше це бродячі собаки, нічиї. Вони не вважають людей друзями, тому що у них немає господаря, ніхто про них не дбає, і, можливо, навіть  навпаки, люди їх ображали. Якщо такі собаки збираються в зграю, то бувають дуже небезпечними. Варто одному загавкати - усі інші теж починають. Сильно розгнівавшись, вони можуть кинутися й покусати людину, навіть якщо вона їх не чіпала. Щоб цього не сталося, потрібно знати кілька важливих правил.



    Такі собаки зазвичай охороняють якесь місце, яке вони вважають «своїм». Це може бути пустир, будівельний майданчик, стоянка машин. У такі місця взагалі краще без дорослих не ходити. 
    Але іноді зграя собак вирішує, що частина вулиці або двору - це теж «їхнє» місце. Вони можуть спокійно лежати або сидіти, але, коли наближається незнайома їм людина, раптом зриваються, починають гавкати і кидатися, немов хочуть вкусити.

    Найголовніше НЕ ВТРАЧАТИ ГОЛОВИ.
    Не лякатися і НЕ ТІКАТИ.

    Якщо людина біжить, собака хоче її наздогнати. Так вже він влаштований від природи. Коли пси хором голосно гавкають - це, звичайно, страшнувато. Але пам'ятай: якщо собака гавкає - значить, він попереджає. Він хоче з тобою «домовитися», щоб ти пішов. А кусати поки не хоче - інакше б не гавкав. Покажи йому, що ти все зрозумів і згоден піти з «його» території.
    Негайно зупинись.
    Потім заговори з собаками впевненим, спокійним голосом.
     Не намагайся кричати «Фу!», адже вони не знають команд, а крик зможе їх тільки налякати і розсердити. Не треба говорити тонко й жалібно, не підлизуйся, це теж не подіє.
     Постарайся, щоб твій голос звучав твердо і дружелюбно. 
    Не важливо, що саме говорити, хоч вірші читай, головне  - з яким виразом. Почекай, щоб вони трохи заспокоїлися. Потім починай дуже повільно і спокійно рухатися туди, звідки прийшов, поступово віддаляючись від собак, але не повертаючись до них спиною.



    Коли ти вийдеш за межі «їхньої» території, вони припинять іти за тобою, зупиняться і будуть ще якийсь час гавкати на відстані.


    Особливо не люблять собаки велосипедистів. Якщо ти примудрився зустріти зграю собак, коли ти катаєшся на велосипеді, вихід один - злізти, постояти, поки вони трохи заспокояться, і потім повільно покинути небезпечне місце, везучи велосипед за кермо.



    НЕ НАМАГАЙСЯ ЯКНАЙШВИДШЕ ПОЇХАТИ - вони, найпевніше, доженуть, а розгнівавшись під час погоні, можуть тебе покусати. 
    Якщо собаки ніяк не заспокоюються і люто кидаються на твого «залізного коня», ЗАЛИШ  ВЕЛОСИПЕД на місці й ПОВІЛЬНО ЙДИ САМ.
    Здоров'я важливіше! Потім попроси кого-небудь з дорослих сходити по велосипед.
    
    Більш небезпечними за  бродячих бувають собаки деяких порід, якщо їх завели нерозумні люди. Це тварини, самою природою створені для нападу, а не для веселої гри. Якщо їх з раннього дитинства не виховувати правильно, вони можуть нападати на людей.

    ОСЬ ЯКИЙ ВОНИ МАЮТЬ ВИГЛЯД, ЗАПАМ'ЯТАЙ:

Бультер'єр


Стаффордширський тер'єр 








Пітбультер'єр

Ротвейлер


Бульмастиф



    НІКОЛИ не намагайся гратися з таким собакою, не простягай до нього руку. Якщо він без повідця, взагалі не наближайся. Погукай його господаря і ввічливо скажи: «Покличте, будь ласка, собаку, щоб я міг пройти».

НЕ БІЖИ! Якщо тобі здається, що собака може напасти.

ЗУПИНИСЬ І НЕ РУХАЙСЯ, поки господар  його не відведе. У жодному разі не кричи і не лай власника такого собаки. Пес може вирішити, що ти на нього нападаєш, і вкусити.




    Якщо тебе вкусив незнайомий собака, навіть зовсім трохи, і начебто все швидко минуло, НЕГАЙНО скажи дорослим. Якщо собака хворий, навіть найменший  укус може бути дуже небезпечним. Але якщо вчасно звернутися до лікаря, все буде добре.




    Пам'ятай, що навіть знайомий і зазвичай привітний собака може раптом стати злим і небезпечним, якщо він їсть або якщо у собаки народилися цуценята. Не наближайся, поки не переконаєшся, що він не проти. Собака, налаштований доброзичливо, виляє хвостом і «всміхається». Якщо ж він притискає вуха, а тим більше піднімає верхню губу, показує зуби й гарчить, негайно відійди назад і залиш йому спокій!



    Не треба боятися всіх собак узагалі.
    Якщо пса добре виховали й не кривдили, він теж не буде ображати людей, тим більше дітей. Собаки добрі, розумні й віддані. Вони часто допомагають людям і навіть рятують від небезпеки. Але вони все ж звірі, і їхній звіриний характер треба поважати. Якщо ти трохи побоюєшся собак, попроси дорослих, щоб вони допомогли тобі потоваришувати з якимсь із них, наприклад з тим , що живе у твоїх сусідів або друзів. Граючи з собакою, ти краще дізнаєшся про його звички й характер, навчишся розуміти, коли він дружелюбний, а коли краще до нього не підходити.
    Тих, хто любить собак і вміє з ними спілкуватися, вони зазвичай не чіпають.

    Допомогти знайти малюку правильний вихід із інших різноманітних складних ситуацій допоможе книга Людмили Петрановської «Що робити коли…».





Немає коментарів:

Дописати коментар