четвер, 21 березня 2024 р.

Чому вода потребує охорони?


    Усе живе на нашій планеті містить воду. Та й сама планета Земля більш ніж наполовину вкрита водою Світового океану. Людина так само на 70% складається з води.
    У далекі доісторичні часи, коли наша планета ще формувалася, життя на ній існувало тільки в океанах. Минали тисячоліття, перш ніж деякі морські мешканці наважилися вибратися на суходіл. Ой, як же їм бракувало води! З часом тварини почали звикати до нового середовища, а їхній організм перебудувався так, щоб втрачати якомога менше води.


    Чи знаєш ти, що більша частина організму людини – це вода? Якщо твоя маса 30 кг, то з них вода складає 18 кг, тобто в тобі – три відра води! У дитячому організмі води більше, ніж у дорослому. Саме тому для росту і поділу клітин твого організму обов’язково треба пити воду.
    Якщо ти вживаєш достатньо води і мікроелементів, твій мозок працює краще.Кмітливість і здатність до навчання залежать від споживаної води. Не зловживай «кольоровою» водою з хімікатами. Вживай компоти із сухофруктів, трав’яні чаї, ягідні морси. Але пам’ятай: звичайна питна вода найкорисніша, вона забезпечує здоровий ріст і активний розвиток твого організму.


    Коли ти бігаєш на вулиці, активно рухаєшся на уроках фізкультури або займаєшся спортом, потреба у воді збільшується. Мама знає про це і дає тобі на прогулянку або у спортшколу пляшечку води.
    Як ти гадаєш, чи можна вимити гору брудного посуду у склянці води? Звичайно, ні! Але якщо ти мало п’єш, то чиниш саме так. Вода очищає твій організм не лише зовні, але й зсередини.
    У спекотну пору року пий більше води, ніж зазвичай. Зневоднення організму небезпечне для здоров’я кожного, особливо – для дітей.

    Скільки води тобі потрібно на день?
    Це легко визначити. Дітям необхідно вживати 100 г води на 1 кг маси. Якщо твоя маса 20 кг, тобі потрібно 2 000 г води. В одній склянці 200 г води. Тобто тобі треба випити за день 10 склянок води!
    Прісна вода необхідна людині для життя, в той час як 97 % води на Землі становить солона вода. Більшість прісної води зосереджена у айсбергах, льодовиках і сніжних вершинах. Використовувати її незручно, а доступ до неї обмежений. Вода річок та озер і підземні запаси води становлять лише 0,5 % усієї води на Землі.
    Вода потрібна нам кожного дня - ми використовуємо її для пиття, приготування їжі, миття, охолодження, нагрівання й майже на кожному етапі виробництва товарів.
    Без води в природі неможливе життя. Найбільше дерево і найменша тваринка, пташка і комашка, тварина й людина не можуть обійтися без неї.
    Кожен з нас може робити прості кроки для бережливого ставлення до води та тим самим зберегти наші водні ресурси.
    Перевір себе, що ти знаєш про воду, зігравши у гру «Вода. Так чи ні?»:

Немає коментарів:

Дописати коментар